EU pesimistična oko sporazuma o Brexitu

Službenici EU pesimistički gledaju na šanse oko postizanja sporazuma s Velikom Britanijom o Brexitu na pregovrima koji se održavaju ovoga tjedna, piše Bloomberg, pozivajući se na tri izvora upoznata s tematikom.

S europske strane raste zabrinutost o tome, da bilo koji novi ustupci, na koje bi EU bila spremna pristati, ne bi bili dovoljni za usvajanje sporazuma od strane britanskog parlamenta. Bruxelles također smatra kako su se oko toga u Londonu pojavila nerealna očekivanja.

Podsjećamo: u utorak je održan novi sastanak glavnih pregovarača između Velike Britanije i EU oko mogućih izmjena u okviru prethodno dogovorenog međusobnog sporazuma o Brexitu, kojeg je britanski parlament odbio potvrditi na glasovanju u siječnju. Sastanak je završio neuspjehom, ali je za srijedu bio najavljen njegov nastavak na nižim razinama.

Velika Britanija, bez obzira na to hoće li se uspjeti postići sporazum ili neće, Europsku uniju mora napustiti već 29. ožujka. Ukoliko dođe do tzv. tvrdog Brexita tj. nepostizanja sporazuma, to bi moglo izazvati ozbiljne posljedice po britansko gospodarstvo, zbog čega raste nervoza u Londonu. S druge strane Bruxellesu nije u interesu davati nove ključne ustupke i time stvarati (po sebe nepovoljan) presedan za odluke o izlasku iz EU i njezinim drugim članicama koje bi se, eventualno, na takav potez u budućnosti mogle odlučiti.

Pregovori V. Britanije i EU opet završili neuspješno
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like