EU planira osnovati jedinicu za obranu od cyber napada

Europska Komisija je objavila plan uspostave zajedničke jedinice za obranu od cyber napada, prenosi EUobserver.

Odgovor je ovo na sve veće digitalne prijetnje ekonomiji, vojsci, politici i medijima. Statistika koju je iznijela EU Komisija govori o 432 takva napada u 2019. i 756 napada u 2020.

Europa nije jedina koja bilježi sve više takvih napada. Hakerski napadi često onesposobljavaju tvrtke i sustave, kradu podatke išire dezinformacije. Raste broj i ransomware napada gdje hakeri upadnu u računalni sustav neke tvrtke, “zaključaju ga” i traže otkupnine od vlasnika da bi vratili tvrtku natrag “u pogon”. Ovogodišnji takav napad je na pet dana zaustavio najveći cjevovod u SAD-u i izazvao krizu goriva u najvećoj ekonomiji svijeta.

Trenutno završava incident s hakerskim napadom na irski zdravstveni sustav od strane hakerske grupe “Conti”. Napada je znatno otežao funkcioniranje irskih bolnica, a u pitanju je i zaštita povjerljivosti informacija o pacijentima.

Jedinica za borbu protiv cyber kriminala trebala bi postati funkcionalna do šestog mjeseca 2022. Preko nje će se odvijati opsežna suradnja između država, ali i tvrtki koje će dijeliti svoja iskustva i tražiti pomoć ako je potrebna. Novo “bojište” ratovanja zahtjeva nove mjere.

Čelnik EU diplomacije, Josep Borrell, ovako je komentirao odluku: “Zajednička cyber jedinica je vrlo važan korak za Europu u zaštiti građana, vlada i tvrtki od globalnih cyber prijetnji. Kada su u pitanju te prijetnje, svi smo vrlo ranjivi i zato je suradnja na ovoj razini nužna. Ne postoje veliki ili mali igrači. Moramo se obraniti”- prenosi CISO Mag.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like