EU podijeljena oko ideje sastanka s Putinom

Francuska i Njemačka su danas pokušale uvjeriti druge čelnike država EU da treba obnoviti praksu redovitih sastanka s ruskim predsjednikom, prenosi France 24.

Macron tvrdi kako je dijalog s Rusijom “potreban za stabilnost europskog kontinenta”. Ipak, dodao je kako će takav dijalog “biti zahtjevan zbog toga što nećemo odustati od naših vrijednosti.”

“Prema mom mišljenju, mi kao EU, moramo tražiti direktni kontakt s Rusijom i ruskim predsjednikom.”- kazala je njemačkom parlamentu kancelarka Merkel.

Međutim, unija europskih država nije složna oko takve ideje. Reporter Dave Keating iz Bruxellesa je rekao da je dosta čelnika EU bilo “jako ljuto zbog ovog prijedloga” te da “nekolicina misli da je pretenciozno od vrha Francuske i Njemačke misliti da se mogu sastati s Putinom u ime cijele EU. Nekoliko država misle da se takvi sastanci ne bi trebali održavati uopće, pogotovo iz Estonije, Litve, Latvije i Poljske.”- prenosi France 24.

Nizozemski premijer Mark Rutte tvrdi da nema problema s time da se Merkel ili Macron nađu s Putinom, ali da se on osobno nikada ne bi sastao s njim.

 





Komentari

komentar

You may also like