EU pokrenula zajednički fond za obranu i vojsku

Europska Komisija je i službeno najavila uspostavu “Europskog obrambenog fonda”. Fond bi trebao ojačati je kooperaciju između europskih proizvođača oružja i tehnologija te financiranje takvih projekata. Osim toga, fond bi trebao osnažiti europsku vojnu industriju, doprinijeti inovacijama i većoj sigurnosti Europe, tvrde iz EU Komisije.

Od 2021. do 2027. fond će raspolagati s 8 milijardi eura.

“Po prvi puta, Europska unija je investirala dio svog proračuna u obranu.”- kazao je Thiery Berton, povjerenik za unutarnju trgovinu EU, prenosi AFP.

Financirat će se i poticati i manje tvrtke. Iz fonda će se moći financirati i tvrtke izvan EU, ali pod strogim kriterijima i samo ako je takvo financiranje u skladu s vanjskom politikom EU.

Oko dogovora tko i kako će financirati novi fond je bilo dosta nesuglasica, ali dogovor je postignut.

Najavljena su i prva konkretna ulaganja. Oko 700 milijuna eura bit će uloženo u buduće borbene avione, digitalne brodove i proturaketnu obranu. Još 200 milijuna bit će uloženo u umjetnu inteligenciju i cyber obranu. Oko 50 milijuna će biti uloženo u vojni svemirski program i istraživanja u tom smjeru. Još 100 milijuna bit  će uloženo u Eurodrone, projekt Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske kojim se razvijaju napredni dronovi. Dodatnih 37 milijuna eura bit će uloženo u sustav zaštićene komunikacije ESSO.
Komentari

komentar

You may also like