EU pozvala ruskog veleposlanika u Bruxellesu u svezi postupaka Moskve

Europska unija pozvala je ruskog veleposlanika pri EU Vladimira Čižova vezano uz pitanja protusankcija koje je najavila Rusija, izjavio je glasnogovornik vanjskopolitičke službe EU Peter Stano. 

Na medijskoj konferenciji u Bruxellesu on je precizirao kako će se ruski veleposlanik sastati s glavnom tajnicom Europske službe za vanjsko djelovanje Helgom Schmidt. Sastanak će se održati danas popodne.

Stano je također izjavio da je sastanak Vijeća EU zakazan za 10. svibnja, a da će glavna tema dnevnog reda biti rasprava ministara vanjskih poslova zemalja EU o ruskim potezima vezanim uz zabranu ulaska osam državljana Europske unije u Rusku Federaciju. Ranije je bilo rečeno kako će se o ovoj temi razgovarati na summitu EU 25. svibnja.

Podsjećamo: 30. travnja veleposlaniku EU u Moskvi Markusu Edereru uručena je nota o uzajamnim potezima Rusije prema pojedinim europskim zemljama. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova također je upozorilo Ederera da Moskva zadržava pravo da i dalje reagira na neprijateljske napade iz Bruxellesa. To se prije svega odnosi na prošlog tjedna usvojenu pravno neobvezujuću, ali savjetodavnu rezoluciju Europskog parlamenta – EP, kojom se ključne institucije EU poziva na poduzimanje daljnjih oštrih sankcijskih mjera protiv Moskve (vidi poveznicu ispod teksta).

 

EP usvojio proturusku rezoluciju koja poziva na nove sankcije





 

 





Komentari

komentar

You may also like