EU prijeti Mađarskoj kaznama ako bude skuplje naplaćivala gorivo vozilima sa stranima registracijama

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton danas je poručio Mađarskoj da ukine diskriminatorne cijene goriva za vozila sa stranim registarskim oznakama jer joj u protivnom prijeti prekršajni postupak, navedeno je u pismu Komisije koje je vidio Reuters.

Mađarska je ranije objavila da se subvencionirane cijene goriva u iznosu od 480 forinta (nešto više od 9 kuna) po litri neće odnositi na kamione teže od 7.5 tona, ali ni na kamione sa stranim registarskim oznakama, već da će oni morati plaćati tržišnu cijenu.

“Tražimo da u odgovoru obrazložite opravdanost i vremensko trajanje tih mjera jer je moguće da one krše zakone Europske unije”, poručio je Breton u pismu upućenom mađarskom ministru za tehnologiju. “Također tražim da ukinete te mjere dok se ne utvrdi jesu li u skladu sa zakonom Unije”, napisao je Breton. Nadalje, Breton je naveo da Europska komisija zadržava pravo pokretanja hitnih prekršajnih postupaka koji konačno mogu dovesti do sudskih postupaka protiv Mađarske i mogućih novčanih kazni.

Mađarska ima jednu od najnižih cijena goriva u Europi, rekla je njihova vlada jer je 27. svibnja omogućila kupnju po povlaštenoj (subvencioniranoj) cijeni samo svojim građanima, a isključila je strance jer je, prema njihovom obrazloženju, uz granicu procvjetao “benzinski turizam” i stoga prijete nestašice.

Komentari

komentar





You may also like