EU pripremila nove sankcije protiv Bjelorusije

EU ide dalje u smislu pooštravanja sankcija protiv Bjelorusije zbog, kako navode, krivotvorenja predsjedničkih izbora u toj zemlji, održanih početkom kolovoza – na kojima je premoćnu pobjedu od 80% glasova osvojio aktualni predsjednik Aleksandar Lukašenko. Bruxelles je također objavio kako ne priznaje Lukašenkovu inauguraciju na ponovnu predsjedničku dužnost jer je bila „lišena demokratske legitimnosti“ i „dovodi do produbljivanja krize u zemlji“, kao i zbog nepostojanja želje Aleksandra Lukašenka za pregovore s oporbom (Josep Borrell).

U srijedu. 16. prosinca, stigla je vijest kako je Bruxelles pripremio i treći po redu spisak sankcija bjeloruskim dužnosnicima i tvrtkama zbog falsificiranja izbornih rezultata i nasilja na prosvjedima.

Očekuje se da će danas dokument razmotriti veleposlanici zemalja EU, a krajem tjedna trebao bi biti odobren i na ministarskoj razini. Popis novih sankcija nakon toga mora biti objavljen u službenim novinama EU, nakon čega će stupiti na snagu.

Tradicionalno se ne objavljuju imena budućih fizičkih i pravnih osoba uključenih u sankcije. Ali te mjere uvijek uključuju zabranu ulaska u Europsku uniju i zamrzavanje imovine.

Podsjećamo: početkom listopada EU je uvela sankcije protiv 40 bjeloruskih dužnosnika, uglavnom službenika snaga sigurnosti i predstavnika izbornih tijela. Lukašenko tada nije bio na prvom popisu te se očito htjela postići njegova kooperativnost prema zahtjevima Bruxellesa.

Međutim, u studenom je Bruxelles najavio dodatne individualne sankcije protiv 14 bjeloruskih građana, uključujući i predsjednika Lukašenka i njegovog sina Viktora. EU ih smatra odgovornima za represiju nad političkim protivnicima i mirnim prosvjednicima tijekom predsjedničke kampanje i nakon izbora, kao i za zastrašivanje novinara.





 

Komentari

komentar





You may also like