EU pripremila plan za suprostavljanje trgovinskoj politici SAD-a

Dokument predviđa jednostrano uvođenje carina na američke proizvode.

Europska unija suprostavlja se trgovinskoj politici SAD-a. Prema navodima medija Politico, Bruxelles je razradio gospodarski program, koji predviđa jednostrano uvođenje carina na američke proizvode i suradnju u razvoju europskih tehnoloških tvrtki.

Radi se o dokumentu od 173 stranice, čiji se autori nastoje suprostaviti Trumpovoj trgovinskoj politici, kao i američkim tehnološkim divovima Google, Apple, Amazon, Microsoft i Facebook. Plan predviđa osnivanje Europskog fonda za budućnost od strane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koji bi morao investirati više od 100 milijardi dolara u dionice perspektivnih tvrtki u EU, što bi trebalo pomoći konkretnoj borbi s američkim i kineskim tehnološkim divovima.

U dokumentu je navedeno i kako bi EU morala pokazati više odlučnosti u trgovinskoj sferi u borbi sa SAD-om.

Međutim, treba naglasiti kako je ova inicijativa još uvijek u stadiju razmatranja. Politico navodi, kako će Brexit ojačati položaj Njemačke i Francuske, koje se već odavno zalažu za jaču intervencionističku ekonomsku politiku.
Podsjećamo: brojni analitičari već procjenjuju potencijalne štete od trgovinskog rata SAD-EU, navodeći, kako će njihov učinak biti razorniji nego onaj u trgovinskom ratu između Washingtona i Pekinga. Jer trgovina između EU i SAD-a je najveća dvostrana trgovinska rijeka u svijetu. U 2018.g. uvoz i izvoz roba i usluga s dviju strana Atlantika nadvisio je robnu razmjenu između SAD-a i Kine za više od 70%, izjavio je za televiziju CNBC ekonomist Berenberg banke Florian Hans.

Prema informacijama američke Trgovinske komore, 2018.g. SAD su iz Europske unije uvezli roba i usluga u vrijednosti od 683,9 milijardi dolara, a iz Kine za 557,9 milijardi. Pri tom je američki izvoz u EU iznosio 574,5 milijardi dolara, a u Kinu  svega 179,2 milijarde.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like