EU pripremila spisak sankcija protiv SAD-a

Kako smo nedavno i najavili (vidi poveznicu ispod teksta), Europska unija pripremila je spisak proizvoda iz SAD-a na koje mogu biti primjene sankcije, kao odgovor na identične mjere od strane Washingtona.

Kako priopćuje DW, pozivajući se na Europsku komisiju, radi se o spisku s više od 400 proizvoda koje SAD izvoze u EU, ukupnog iznosa od 20 milijardi dolara. Konkretno, na njemu se nalaze sirova i zamrznuta riba, orasi, suho voće, kečap, vino, duhan, alkoholna pića, koferi, ruksaci, civilni zrakoplovi i helikopteri, traktori i video-igrice.

Ovaj spisak je još uvijek samo prijedlog, a Europska komisija je o njemu najavila obavljanje konzultacija s ciljem usvajanja konačnih mjera u okviru sukoba oko američkog koncerna Boeing nakon odluke arbitražnog tijela WTO-a, o tome, da američka vlada subvencionira tu mega-tvrtku za proizvodnju zrakoplova. Konzultacije će se provoditi do 31. svibnja ove godine i prije svega su namjenjene za zainteresirane države koje su, moguće, stradale od američkih subvencija Boeingu.

EU odgovor Trumpu: carine na proizvode iz SAD-a u visini od 20 milijardi dolara!

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like