EU proširuje popis sankcioniranih Rusa za još 160 osoba

Europska unija u srijedu je proširila popis sankcioniranih za još 160 osoba, među kojima su oligarsi i parlamentarni zastupnici koji imaju važnu ulogu u podršci režima ruskog predsjednika Vladimira Putina te u invaziji na Ukrajinu.

“Danas na naš popis sankcija uvrštavamo dodatne ključne osobe i članove njihovih obitelji koji imaju važnu gospodarsku ulogu u podupiranju Putinova režima i ostvaruju financijsku korist od sustava”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Tim osobama se sada zamrzava imovina i zabranjuju putovanja, rekao je.

“Naša je poruka jasna: oni koji omogućuju invaziju Ukrajine plaćaju cijenu za svoja djela”.

Na popis je uvršteno još 14 oligarha i istaknutih poslovnih ljudi uključenih u ključne gospodarske sektore koji Ruskoj Federaciji osiguravaju znatan izvor prihoda, posebno u metalurškom, poljoprivrednom, farmaceutskom, telekomunikacijskom i digitalnom sektoru, kao i članova njihovih obitelji.

Među novi oligarscima za koje su donesene sankcije su multimilijarder, magnat ugljena i umjetnih gnojiva Andrej Melničenko, te generalni direktor zrakoplovne kompanije Aeroflot Mihail Polubojarinov.





Sankcioniran je i Dmitrij Pumpijanski, predsjednik upravnog odbora najvećeg svjetskog dobavljača čeličnih cijevi za naftnu i plinsku industriju.

Osim toga, na popis je uvršteno 146 članova i članica Vijeća Ruske Federacije koji su ratificirali odluke vlade o priznavanju odmetnutih ukrajinskih regija Donjecka i Luhanska.

Sankcije EU-a sada se primjenjuju na ukupno 862 pojedinca i 53 pravna subjekta. Uvrštenima se zamrzava imovina, a građanima i građankama EU-a i trgovačkim društvima iz EU-a zabranjuje se stavljati im na raspolaganje financijska sredstva.





Na fizičke osobe primjenjuje se i zabrana putovanja, što im onemogućuje ulazak na područje zemalja EU-a ili prelazak preko njih.

EU je također donijela mjere protiv Rusije koje ciljaju na kriptovalute, isključila tri bjeloruske banke iz SWIFT-a, zabranila izvoz u Rusiju dijelova i tehnologija namijenjenih pomorskom sektoru, posebice u radiokomunikacijama, nakon što su već donesene mjere za zrakoplovni sektor.

Europska unija traži od Rusije da odmah prekine vojna djelovanja, bezuvjetno povuče sve snage i vojnu opremu s cijelog područja Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Komentari

komentar

You may also like