EU „pucanj u vlastitu nogu“! Jačaju sukobi EU političara oko afganistanskih izbjeglica

Šef Europskog parlamenta David Sassoli ušao je u oštru javnu raspravu s premijerom Slovenije – zemlje koja trenutačno predsjedava Vijećem EU (u drugoj polovici 2021.) – Janezom Janšom, o svrsishodnosti masovnog smještaja afganistanskih izbjeglica u zemljama EU. 

Sukob je sve snažniji između neoliberalnih institucija u Bruxellesu koje zagovaraju prijam Afganistanaca s jedne, i predstavnika država koji žele ograničiti protok migracija iz Afganistana jer se to neposredno njih i tiče.

Podsjećamo kako je Janez Janša jučer na svom twitter računu napisao kako EU “neće otvoriti nikakve europske humanitarne ili migracijske koridore za Afganistan”.

“Nećemo dozvoliti ponavljanje strateške greške iz 2015. godine (kada su zemlje EU objavile svoju spremnost za prihvat migrante iz Sirije i drugih sjevernoafričkih zemalja bez ograničenja). Pomoći ćemo samo onima koji su nam pomagali tijekom operacije NATO-a I državama članicama EU koje su na našim vanjskim granicama (i podložne dolasku migranata)”, kazao je Janša.

“Nije dužnost Europske unije i Slovenije pomagati i plaćati svima na našem planetu koji bježe umjesto da se bore za svoju domovinu”, napisao je Janša u drugom tvitu 23. kolovoza. Objavio je niz fotografija američkog oružja i vojnih vozila koje su talibani zarobili bez borbe afganistanske vojske.

Na to je reagirao Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta, zalažući se za dodjelu izbjegličkog statusa u EU najvećem broju prozapadnih Afganistanaca (kako misli prepoznavati njihove ideološke stavove pritom nije naveo).





“Nije na slovenskom predsjedniku Vijeća EU da odlučuje što će EU učiniti. Sve naše institucije rade na utvrđivanju načina solidarnosti s onima kojima prijeti novi režim, a ne samo s Afganistancima koji su radili s nama. Pozivamo premijera Janšu da s europskim institucijama razgovara o tome koji bi naši sljedeći koraci trebali biti. Sve naše zemlje smatraju se uključenima u situaciju u Afganistanu i moramo pokazati solidarnost”, izjavio je nesretni Sassoli (kojeg, vjerojatno, malo tko od široke europske javnosti shvaća ozbiljno), u priopćenju koje je u nedjelju navečer objavila služba za medije Europskog parlamenta –  institucije EU čiji mnogi zastupnici četo jezicima potpuno nepromišljeno „mlate praznu slamu“ i čije rezolucije, na sreću, imaju samo savjetodavni a ne pravno obvezujući karakter po EU tj. Europsku komisiju.

Slovenski premijer odgovorio je na napad čelnika EP -a na Twitteru u nedjelju kasno navečer: “Zemlje EU moraju same odlučiti žele li primiti novi migrantski val ili ne. Sada (u Vijeću EU) ne postoji ne samo konsenzus, već čak i kvalificirana ili barem obična većina za to. I već pokazujemo solidarnost s onima koji su radili s nama (misli se na afganistansko osoblje misija EU-a i NATO saveza). ”

Kako navodi medij Eadaily, predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen posjetila je 21. kolovoza privremeni prihvatni centar za afganistanske izbjeglice u Španjolskoj. Na konferenciji za novinare nakon posjeta najavila je da će EU predložiti da se na sastanku G7 idući tjedan razmotri međunarodno raspoređivanje Afganistanaca. Prema riječima čelnika EK, “3,7 milijuna ljudi već je postalo izbjeglicama u Afganistanu, 80% njih su žene i djevojke”. Naglasila je kako EU namjerava pokazati “maksimalnu solidarnost” primanjem ovih ljudi.





Podsjećamo: Turska se protivi prihvatu afganistanskih izbjeglica na svom teritoriju. Ona sada ima oko 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica s kojima ima sve većih sigurnosnih problema. Nedavno su u Ankari zabilježeni veliki sukobi između Turaka i sirijskih izbjeglica nakon što su ovi posljednji ubili jednog turskog mladića (više o tome pisali smo u našoj jučerašnjoj analizi, gdje je prikazana i poveznica koja prikazuje snimke masovnog sukoba (vidi ovdje). Afganistanske izbjeglice su po Tursku čak opasnije od sirijskih, a oni koji vjeruju da su puno liberalniji od talibana jako se varaju. Jer osim oni, koji u istinskom strahu bježe od talibana, bit će nebrojeno više onih koji će nastali kaos iskoristiti za lakši dolazak na Zapad, i kojima će se, bez sumnje, pridružiti i čitava masa lažnih “Afganistanaca” iz cijele regije. Institucije EU vjerojatno će ih “raspoznavati” jednako onako kao što su “uspješno razlučivale” ratom ugrožene Sirijce od drugih bliskoistočnih migranata koji su se Sirijcima lažno predstavljali – skrivajući i prava imena i pravu dob i, naravno, pravu nacionalnu pripadnost.

Dakle, EU i njihove nadobudne vođe, vječno lažno nadahnute pseudo-humanizmom i borbom za ljudska prava, u ovom bi slučaju mogle ponešto naučiti i od iskusne turske strane.

TOP TEMA: Z. Meter: Kao „guske u magli“ srljamo u afganistanski kaos koji će se preliti u EU

Komentari

komentar

You may also like