EU pustila u opticaj instrument INSTEX za trgovinu s Iranom zaobiležeći sankcije SAD-a

Predstavnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke na jučerašnjem zajedničkom zasjedanju međunarodne komisije za dalju provedbu sporazuma o iranskom nuklearnom programu u Beču, pripćili su o puštanju u opticaj europskog mehanizma za trgovinu s Iranom – INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges).

U Beču, 28. lipnja, na sastanku predstavnika Irana i 5 zemalja potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma (iz kojeg su se Sjedinjene Države samoisključile u svibnju prošle godine i vratile stare i uvele nove oštre sankcije protiv Teherana, prije svega njegovog energetskog i financijskog sektora) – Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine – pod predsjedanjem glavne tajnice europskog vanjskopolitičkog servisa (European External Action Service) Helge Schmid, objavljeno je kako je INSTEX počeo s radom i da se u njegovom okviru već provode prve poslovne operacije. Navodi se, također, da je INSTEX dostupan svim članicama EU, a u perspektivi će biti dostupan i trećim zemljama, koje nisu u sastavu EU! Napominjemo kako će se financijske transakcije odvijati u eurima.

Sudionici sastanka pozdravili su ovu objavu triju spomenutih zemalja EU u interesu financijskog osiguranja trgovine s Iranom, kao i namjeru za njegovo širenje i iskorištavanje i od strane drugih zemlja izvan EU (tu se prije svega misli na Kinu i Rusiju, kao potpisnice sporazuma, koje ionako ne namjeravaju odustati od gospodarske suradnje s Iranom).

Sada Kina, Rusija i prije svega Iran, upozoravaju kako u nomenklaturu proizvoda za trgovanje s Iranom, koju je još potrebno napraviti, obvezno mora biti unešena i nafta, a ne samo „klasični“ ili proizvodi humanitarnoga karaktera koji se ionako ne nalaze pod udarom američkih sankcija. Jer u protivnom sam INSTEX za Iran neće imati nikakvu važnost (za njega je bio i ostao prioritet osiguranje slobodnog izvoza svoje nafte), što je Teheran jasno i naglasio, napominjući, kako će u protivnom i on napustiti spomenuti nuklearni sporazum i nastaviti razvoj svog nuklearnog programa kako je to bilo i prije njegova potpisivanja u srpnju 2015. godine. O tome će se Teheran izjasniti već 8. srpnja, kada ističe njegov 60-odnevni rok kojeg je dao Europskoj uniji za pokretanje konkretnih, a ne samo deklarativnih poteza vezano uz njezinu formalnu političku potporu nastavku primjene nuklearnog sporazuma. Jer ukoliko će ga samo Iran poštivati i provoditi, on stvarno i nema svrhu, zapravo je i ništavan, u čemu potporu iranskim razmišljanjima i kritikama daju i Moskva i Peking.

Ovdje je bitno podsjetiti kako je Bloomberg 29. svibnja objavio da je američka vlada zaprijetila sankcijama protiv INSTEX-a, kao i osoba koje su sudjelovale u njegovoj razradi. Naime, američko Ministarstvo financija je 7. svibnja o tome pismeno izvijestilo čelnika tog EU mehanizma Pera Fischera, bivšeg top-menadžera njemačke  Commerzbank.

Jučer je Geopolitika News objavila vijest  kako je američki posebni predstavnik za Iran Brian Hook izjavio da će Washington primjeniti sankcije prema bilo kojoj zemlji koja uvozi iransku naftu (vidi poveznicu ispod teksta).
Reuters je ovaj mjesec objavio kako Iran prodaje svoju naftu po cijenama nižima od tržišnih, u zemlje poput Brazila, Kine i Indije. Prije nekoliko dana je i The Financial Times pisao kako Iran izvozi naftu u Kinu, u gotovo cjelokupnim količinama kao i prije sankcija, ali isto tako i u europske rafinerije.

SAD obećale uvesti sankcije protiv bilo koje zemlje koja uvozi iransku naftu

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like