EU razmatra plaćanje obnove Ukrajine i kroz oduzimanje imovine ruskih oligarha ali i ruske države

EU razmatra korištenje prihoda od imovine zaplijenjene ruskim građanima – oligarsima, za obnovu Ukrajine, izvješćuje američki medij Bloomberg.

Europska unija će predložiti izdavanje zajedničkog duga i istražiti korištenje prihoda od imovine koja je zaplijenjena od sankcioniranih oligarha za financiranje obnove Ukrajine.

Europska komisija će u srijedu predložiti korištenje novih bespovratnih sredstava iz država članica Unije i trećih zemalja, prema nacrtu prijedloga plana EU koji je poznat Bloombergu.

“S obzirom na razmjere zajmova koji će vjerojatno biti potrebni, Komisija bi također mogla biti ovlaštena za prikupljanje sredstava za zajmove na tržištima kapitala u ime EU”, navodi se u prijedlogu.

EU razvija financijski paket za pomoć u pokrivanju ukrajinskog deficita u sljedeća tri mjeseca. Prema projektu, Komisija će ponuditi Kijevu od 7 do 9 milijardi eura kredita. Države članice rade na novim jamstvima kako bi Unija omogućila davanje dugoročnih zajmova, a bespovratna sredstva iz proračuna EU subvencioniraju plaćanja kamata.

Komisija planira stvoriti fond “Rebuild Ukraine” za dugoročnu obnovu te zemlje. U sklopu ove inicijative, EU će razmotriti korištenje imovine oduzete ruskim državljanima koji su sankcionirani od početka sukoba. Njemački ministar financija Christian Lindner izjavio je da je Berlin spreman razmotriti mogućnost zaplijene pričuva Ruske središnje banke u inozemstvu i korištenje tog novca.





EU je svjesna da će morati financirati lavovski dio obnove Ukrajine tijekom najmanje deset godina. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba kazao je kolegama iz EU da bi potrebni iznos mogao doseći 1,1 bilijun eura.

 

Komentari

komentar





You may also like