EU reterira: članice će moći nabavljati cjepiva iz trećih zemalja, kao izuzetak!

Europska komisija kao da je čula „vapaje“ u više navrata upućivane s našega portala, kojima smo, u ova teška vremena s pandemijom Covida-19 ukazivali na nelogičnost tvrdokornog ustrajavanja Bruxellesa na tome, kako članice EU mogu kupovati samo cjepiva EU ili koja ona odobri tj. certificira, dok cjepiva iz Rusije i Kine „nikada neće biti dio strategije Europske unije“, kako je nedavno kazao glasnogovornik EK Eric Mamer (vidi poveznicu ispod teksta). Takve – geopolitičke retorike ne smije biti u slučaju opasnih okolnosti iz sfere javnog zdravstva i i isto takvih, kada je riječ o funkcioniranju gospodarstva (biznisu, naime, nikako nije svejedno koliko će pandemija trajati, pri čemu mu se sigurno neće svidjeti ako rješenja za izlaz iz tog „slijepog tunela“ postoje ali ih se zbog geopolitičkih razloga ne želi prihvatiti, već će političari radije inzistirati na polaganoj agoniji svojih društava i ekonomije, možebitno i zbog vlastite uvezanosti s moćnim farmaceutskim poslovnim krugovima). U tom smo smislu sinoć pisali kako Mađarska već u prosincu kupuje rusko cjepivo usprkos prijetnjama Bruxellesa o kažnjavanju Budimpešte (mađarska vlada sigurno nije samoubilačka i sigurno zna što, i zašto to čini), a to isto radi i ugledni farmaceutski institut iz Jeruzalema koji je već naručio 1,5 milijuna doza ruskog cjepiva.

Bruxellski mudraci očito uviđaju da su se zaletjeli – i retorički i praktički, s obzirom kako, primjerice, dugo najavljivano britansko cjepivo neće biti dostupno barem do proljeća iduće godine, a od njega su već ranije (onog od tvrtke AstraZeneca) odustale, ili odgodile njegovu moguću kupnju,  i pojedine latinsko-američke zemlje poput Perua i Brazila.

Evo što je danas na ovu temu rečeno u Bruxellesu:

U iznimnim situacijama države-članice EU mogu imati pristup cjepivima iz trećih zemalja, međutim na ograničeni rok i samo za vlastito korištenje, izjavio je u petak, 6. studenog, glasnogovornik EK. U takvoj situaciji konkretna zemlja-članica EU mora sama provjeriti cjepivo u smislu njegove sigurnosti. Pri tom je podsjetio kako politika EU u odnosu na cjepiva protiv Covida-19, proizvedena od drugih država, ostaje nepromijenjena.

Međutim, s obzirom na sve gore navedeno, s Mamerom se teško složiti kada je riječ o navodnoj nepromijenjenoj politici EU po tom pitanju, jer je reteriranje posve vidljivo, kao i nemogućnost Bruxellesa da Budimpeštu spriječi u svojoj namjeri.

Dok EU mudruje, u Izraelu naručuju rusko cjepivo protiv Covida -19





 

Komentari

komentar





You may also like