EU: Rusija koristi plin da ucjenjuje Moldaviju

Čelnik diplomacije Europske unije Josep Borrell jučer je izjavio kako Moskva koristi prirodni plin kao sredstvo ucjene Moldavije, a premijerka te zemlje kazala je da si ne mogu priuštiti cijene koje Rusija trenutno nudi, prenosi Reuters.

Ugovor Moldavije i ruskog naftnog giganta Gazproma istekao je krajem rujna. Proeuropska premijerka Moldavije Natalia Gavrilita rekla je da Gazprom više ne nudi cijenu kakva je bila u prošlom, trideset godina dugom ugovoru, nego je ona sada tri puta veća.

Kremlj je u srijedu odbacio da ta ruska tvrtka koristi plinske pregovore za dobivanje političkih ustupaka, no s tim se ne slaže Borrell, šef diplomacije Europske unije. “Porast cijena diljem svijeta nije posljedica korištenja plinskog tržišta kao oružja, no kod Moldavije je to slučaj”, kazao je Španjolac na konferenciji za medije koju je u Bruxellesu.

Premijerka Moldavije, najsiromašnije države Europe, je u razgovoru za Reuters rekla da je Gazprom svoju dugogodišnju cijenu od 250 dolara za 1000 kubika plina sada povisio na 790 dolara. “Rast cijena za Moldaviju je neuobičajeno oštar. Zemlja to ne može podnijeti politički, ekonomski i socijalno”, naglasila je Gavrilita.

Iako je Putin kazao kako su izjave da Rusija koristi plin kao oružje “potpuno smeće”, Gazprom je, prema Financial Timesu, ponudio ranije ovog mjeseca niže cijene plina Moldaviji ako ta zemlja odluči izmijeniti svoj sporazum o bescarinskoj trgovini s EU.

Njenom državom upravlja prozapadna vlada predsjednice Maie Sandu. Ona je na izborima prošlog studenog porazila Igora Dodona, kojemu je sklona Moskva. Moldavija je bila jedna od 15 sovjetskih republika, a od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine poprište je borbe za utjecaj između Rusije i Zapada.
Gavrilita je moldavskim dužnosnicima rekla da se razgovori s Gazpromom nastavljaju i da je to dobar znak, no da ne zna hoće li doći do dogovora. EU je ovaj tjedan objavio da će do kraja godine Moldaviji dati 60 milijuna eura pomoći da se nosi s ovom krizom koja je primorala vladu da proglasi izvanredno stanje.

Komentari

komentar

You may also like