EU: Ruska intervencija u Kazahstanu mora poštivati ​​suverenitet te države

Deseci ljudi, uključujući građane i policajce, ubijeni su dok prosvjedi i dalje bjesne u Kazahstanu, u najgorim uličnim nemirima otkako je zemlja stekla neovisnost prije 30 godina. Kako je kriza eskalirala, državna televizija u četvrtak je izvijestila da su dvojica pripadnika sigurnosnih snaga pronađena obezglavljena u Almatyju, najvećem gradu.

Tisuće je uhićeno u Almatyju, a od stotina ozlijeđenih, najmanje 60 ih je na intenzivnoj njezi. Potaknuti rastom cijena goriva, prosvjedi koji su započeli tijekom vikenda u velikoj bivšoj sovjetskoj, srednjoazijskoj zemlji i od tada su prerasli u protuvladine nemire nakon više od tri desetljeća vladavine bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva, piše Al Jazeera.

Danas je Vijeće Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti – ODKB (engl.  Collective Security Treaty Organisation – CSTO) odlučilo je poslati Zajedničke mirovne snage u Kazahstan na ograničeno vrijeme kako bi se stabiliziralo i normaliziralo stanje u ovoj zemlji. Tajništvo Organizacije primilo je apel iz Kazahstana za pomoć. Zemlja gleda na trenutačno stanje kao na “invaziju banditskih grupa obučenih u inozemstvu”, rekao je 6. siječnja glasnogovornik CSTO Vladimir Zainetdinov. Očekivano, koaliciju vodi Moskva. Iz Rusije su u sastav snaga ODKB poslane njene zračno-desantne postrojbe, a njihovo prebacivanje u Kazahstan vrši se zrakoplovima vojno-transportnog zrakoplovstva ruskih Zračno-svemirskih snaga. Prve postrojbe već su počele ispunjavati zadaće koje su im dodijeljene, navodi televizija Rusija 24.

Ovakvu intervenciju ODKB-a, komentirali su danas iz Europske komisije. Europska unija pozvala je danas Rusiju da poštuje suverenitet i neovisnost Kazahstana dok Rusija šalje padobrance da uguše ustanak nakon smrtonosnog nasilja koje se proširilo bivšom sovjetskom republikom. Europska komisija, izvršna vlast EU, također je pozvala sve strane na suzdržanost. “Nasilje se mora zaustaviti. Također, pozivamo na suzdržanost od svih strana i mirno rješavanje situacije. Sada je očito da je EU spremna i voljna podržati dijalog u zemlji”, rekao je glasnogovornik EU, a prenosi Reuters.

 

Komentari

komentar





You may also like