EU sprema embargo na oružje i dodatne sankcije Mjanmaru zbog nasilja nad stanovništvom

Europska unija spremna je uvesti daljnje sankcije Mjanmaru nakon nove eskalacije nasilja od strane vojske te također poziva na međunarodni embargo na prodaju oružja toj zemlji, prenosi Euronews.

“S obzirom na eskalaciju nasilja u Mianmaru, potrebna je pojačana međunarodna preventivna akcija, uključujući embargo na oružje”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell u priopćenju danas. “EU je također spremna uvesti daljnje sankcije protiv vojnog režima”, dodao je. Više od 30 ljudi, uključujući žene i djecu, prošlog je tjedna ubijeno, a njihova tijela spaljena u jednom selu u Mjanmaru u sukobom razorenoj pokrajini Kayah od strane vojske, objavile su humanitarne agencije.

Vojska Mjanmara rekla je da je pucala i ubila neodređeni broj “terorista s oružjem” među oporbenim oružanim gerilskim snaga u selu nakon što se nisu zaustavili radi vojne provjere. Od vojnog puča u veljači, EU je uveo ciljane sankcije mjanmarskoj vojsci i njenim čelnicima. Financijska pomoć od strane EU je zaustavljena, a dio imovine je zamrznut.

Komentari

komentar

You may also like