EU spremna odgovoriti SAD-u u slučaju trgovinskih ograničenja

Europska unija spremna je brzo reagirati ukoliko Sjedinjene Države ograniče njezin izvoz, izjavila je Europska komisija, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio suprostavljanjem „krajnje nepravednoj“ trgovinskoj politici EU, navodi Reuters.

U nedjelju, 28. siječnja, Donald Trump je u intervjuu britanskoj televiziji izjavio, kako je jako zabrinut u svezi EU i da to može „prerasti u nešto više“ u trgovini.

Glasnogovornik EK Margaritis Shinas izjavio je na konferenciji za medije, kako Europska unija trgovinu ne gleda kao suparništvo, u kojem netko pobjeđuje, a netko gubi. „Mi, ovdje, u Europskoj uniji, smatramo, kako trgovina može i mora biti uzajamno korisna“, kazao je Shinas. „Također smatramo, kako u vrijeme kada trgovina mora biti otvorena i pravedna, ona se također mora temeljiti na pravilima. EU je spremna operativno i adekvatno reagirati, u slučaju da na naš izvoz počmu utjecati bilo kakve ograničavajuće trgovinske mjere sa strane SAD-a“, dodao je glasnogovornik Europske komisije.

Podsjećamo: prošlog tjedna američki je predsjednik odlučio uvesti carine na uvoz solarnih panela u iznosu od 30%, kao i carine na uvoz perilica rublja u iznosu od 20%. Radi se o prvim jednostranim trgovinskim ograničenjima, uvedenim od strane Trumpove administracije u okviru šire protekcionističke politike.

Kina i Južna Koreja osudile su američko uvođenje carina. U svezi toga Seul namjerava uložiti žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Međutim, Geopolitika.news, ne tako davno, pisala je, kako pojedini glavni savjetnici u američkoj administraciji po pitanju gospodarstva, otvoreno zastupaju teze za povlačenje SAD-a iz WTO-a, ili gašenje te međunarodne organizacije i vraćanje prijašnje prakse vođenja bilateralnih pregovora u trgovini. Trump smatra kako je WTO bolje ukinuti nego ići u njezinu reorganizaciju.

Europska komisija je, nakon uvođenja američkih carina, izjavila, kako žali zbog te odluke i da ima ozbiljne sumnje da te mjere odgovaraju pravilima WTO-a, i da će proanalizirati njihov učinak na izvoz EU.
Prošli tjedan euro je ojačao u odnosu na dolar do maksimuma u posljednje tri godine, nakon izjave američkog ministra financija Stevena Mnuchina, kojom je u prošlu srijedu pad dolara odobrio i označio kao pozitivan čimbenik za američku trgovinu.

Od tada direktor Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, kao i vodstvo Francuske središnje banke pažljivo podsjećaju američke službenike na globalni sporazum i nužnost uzdržavanja od „targetiranja“ deviznih tečaja s ciljem polučenja konkretnih prednosti.

Trump želi uništiti WTO

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like