EU spremna uvesti nove carine na uvoz iz SAD-a

Cecilia Malmström, predstavnica Europske unije za trgovinu, izjavila je za švedski medij Dagnes Nyheter, kako je Eurospka komisija spremna uvesti carine na američke robe u iznosu od 20 milijardi dolara, ukoliko Washington uvede carine na uvoz automobila.

„Nadamo se kako se to neće dogoditi i da ćemo moći riješiti problem. Ako ne, Europska komisija priprema dovoljno dugačak spisak mnogih američkih roba. One se procjenjuju na oko 20 milijardi dolara“, izjavila je Cecilia Malmström.

Bilo koje nove europske carine neće biti usmjerene na određene američke regije. „Ne, sada su to puno šire robe, poput poljoprivrednih proizvoda, strojeva, visoko-tehnoloških proizvoda i drugih stvari“, kazala je Malmström.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump jučer je iznio prijedlog o istodobnom ukidanju svih uvoznih carina od strane SAD-a i EU. Danas se u Washingtonu održavaju pregovori između predsjednika SAD-a Trumpa i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckra, za koje većina analitičara tvrdi kako predstavljaju posljednju šansu za sprječavanje velikog „trgovinskog rata“ između saveznika s dviju strana Atlantika. Međutim, nema pretjeranog entuzijazma kada je riječ o postizanju sporazuma na ovom susretu. Tako glasnogovornik EK Margaritis Schinas kaže, kako Juncker tijekom današnjih pregovora ne namjerava iznijeti bilo kakve konkretne prijedloge oko međusobne trgovine. Stav EK sastoji se u zaštiti načela slobodne i otvorene trgovine, tvrdi Schinas.

Jučer je američki predsjednik na svojoj Twitter objavi napisao slijedeće: „Europska unija sutra dolazi u Washington kako bi razmotrili trgovinski dogovor. Imam za njih ideju. I SAD i EU ukidaju sve carine, barijere i poticaje!“ To će, prema njegovom mišljenju, dovesti do osnivanja slobodnog tržišta i pravedne trgovine.

Međutim, Trump sumnja kako će Bruxelless prihvatiti njegov prijedlog. I vjerojatno je u pravu, jer EU se i prije Trumpovog dolaska na vlast suprostavila potpisivanju transatlantskog trgovinskog sporazuma po američkoj recepturi, bojeći se kako europske tvrtke neće izdržati nekontroliranu američku konkurenciju, a također su odbacili i prijedloge koji se odnose na američku pravnu nadležnostu u vođenju eventualnih sporova koji bi proizišli u praktičnoj primjeni tog sporazuma.





Njemački ministar odgovorio Trumpu: ne idemo u SAD pod nišanom pištolja

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like