EU stala u obranu Francuske koja šalje svoje brodove na otok Jersey

Jutros smo pisali o zbivanjima kod otoka Jersey  Nakon što je UK poslala dva vojna broda (HMS Tamar od 90m i HMS Severn od 80m) kao odgovor na blokadu ribara, javio se i službeni Brisel. Glasnogovornica EU Komisije tvrdi da UK krši prava iz Brexit sporazuma jer je ograničavanje francuskih ribara na tom području novo pravilo koje nema pravno uporište u sporazumu (AFP)

Francuska ministrica prometa je već prijetila isključenjem dotoka električne energije otoku. Šef morske uprave područja Normandije rekao je “Spremni smo za rat” i “Možemo baciti Jersey na koljena”. Sada je Francuska prema otoku poslala dva broda obalne straže PSS Athos (A712) dugačke 30 metara. Premjer UK, Boris Johnson rekao je da vlasti otoka Jersey imaju njihovu “bezuvjetnu podršku”(BBC). Naime, otok Jersey ima odvojenu upravu od UK i nisu pod krunom, ali jesu pod vojnom zaštitom.

Unatoč oštroj retorici državnika, iz trenutnog prikaza praćenja morskog prometa vidljivo da većina francuskih ribarskih brodova kreće u konvoju nazad prema obali. Prate ih brodovi francuske obalne straže. S obzirom na iskazanu odlučnost, lako je moguće da će se vratiti već sutra. S druge strane engleski premijer najavio je da veći britanski brodovi ostaju do srijede kao “preventivna mjera”

Komentari

komentar

You may also like