EU stala uz Francusku i odgodila trgovačke pregovore s Australijom

Čini se da se da se francuski politički i diplomatski vrh još nije oporavio od šoka izazvanog jednostranim odbacivanjem ugovora o izgradnji podmornica od strane Australije. Canberra prošlog mjeseca obavijestila Pariz da im “otpada” ugovor vrijedan oko 40 milijardi dolara i da su potpisali drugi ugovor o izgradnji podmornica na nuklearni pogon sa SAD-om i UK. Naravno, problem je u tome što su uključene strane, navodno, saveznici. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian  nazvao je taj potez zabijanjem noža u leđa.

Dugo planirana 12-ti krug pregovora o slobodnoj trgovini između Australije i EU odgođen je. “Krug trgovačkih pregovora FTA odgođen je za mjesec dana do studenog”, rekao je dužnosnik EU-a u Canberri za AFP, dovodeći u pitanje budućnost dalekosežnog pakta.

U znak solidarnosti s Francuskom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošlog je tjedna postavila pitanje treba li EU uopće postići trgovinski sporazum s Australijom. S druge strane, australski ministar trgovine Dan Tehan odbio je komentirati je li na odgodu pregovora utjecao spor oko podmornica. Samo je potvrdio da je slijeći krug pregovora odgođen za idući mjesec i da “razumije francusku poziciju”, prenosi BBC.

EU je drugi najveći izvor stranih ulaganja u Australiji, a takva ulaganja su iznosila 778 milijardi dolara u 2020., dok je Australija uložila 338 milijardi dolara u EU u istoj godini. Sveukupna trgovinska razmjena prošle godine iznosila je 72 milijarde američkih dolara. Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije započeli su u lipnju 2018., a do sada je održano 11 rundi razgovora. Sporazum bi trebao olakšati namete i carine na međusobnu trgovinu, ukloniti prepreke izvozu te olakšati razmjenu tehnologija, znjanja i proizvoda zaštićenih pravima intelektualnog vlasništva.

Komentari

komentar





You may also like