EU u problemu: tvrtke iz SAD-a najveći investitori u Rusiju, usprkos sankcijama!

Foto: Sputnik International

Iznosimo vrlo zanimljive podatke iz svijeta biznisa, gospodarstva, financija, o kojima bi se itekako morale zamisliti vodeće političke strukture u Bruxellesu ali i vodećim zemljama EU. Jer dok one slijepo i poslušno provode politiku proturuskih sankcija od 2014.g. i ograničavaju poslovanje, kako ruskih tvrtki na europskom tlu tako i svojih kompanija na tržištu te zemlje, netko drugi aktivno jača svoju poslovnu suradnju s tom velikom zemljom i sve brže zauzima nekada vodeće europske pozicije u odnosu na trgovinu i ulaganja na unosno rusko tržište. Evo o čemu se konkretno radi:  

Američke tvrtke, čijim se dionicama trguje na Wall Streetu, usprkos proturuskim sankcijama ostvarile su više od polovice ukupnih inozemnih ulaganja u ruske dionice i obveznice, navode zajednički Forbes i Moskovska burza.

Sankcije protiv pojedinih ruskih državnih tvrtki i postojana proturuska retorika od strane američke politike i tamošnjih medija nisu uspjeli odvratiti američke investitore od ulaganja milijardi dolara na rusko financijsko tržište.

Od 2013.g. udio američkih fondova u ukupnim inozemnim ulaganjima u ruske dionice porastao je na iznos od 51%, a ukupna količina svih stranih ulaganja od 2015.g. porasla je za 58% i iznosi 79,3 milijarde dolara, prema pokazateljima iz drugog tromjesečja 2019.g. Ukupna vrijednost kapitala na Moskovskoj burzi procjenjuje se na više od 174 milijarde dolara.





Foto 1: strana ulaganja u ruske vrijednosnice

Na sjeverno-američke investitore odnosi se više od polovice stranog kapitala uloženog u ruske dionice. Na investitore iz EU, koja je ruski susjed i koja je do izbijanja ukrajinske krize bila lider u ulaganja u Rusku Federaciju – odnosi se svega 26%.

Zanimljivi su i podaci kako su prihodi ruskih vrijednosnica veći od svjetskih pokazatelja: cijena ruskih dionica u portfeljima fondova porasla je od početka godine za 23,4%. Ruski index RTS porastao je za 31% od početka godine, dok je istodobno indeks S&P 500 porastao za 19,9%.





Američke tvrtke vode i kada je riječ o direktnim investicijama u Rusiju u prošloj godini. Radi se o podacima iz istraživanja EY (Ernst & Young). Evo najzanimljivijih pokazatelja:

Svaka američka tvrtka u prosjeku je u Rusiju uložila 224 milijuna dolara, iz EU 90 miljuna, a iz Azije oko 40 milijuna dolara.

U Rusiji rade velike američke tvrtke: 3M Company, Abbott Laboratories, Arconic Inc., Cargill, Inc., EY, Exxon Mobil Corporation, International Paper, Mars, Mondelez International, PepsiCo, Coca-Cola, Procter & Gamble. Američke kompanije lideri su u direktnim ulaganjima u Rusiju 2018. g., a investirale su više od dva puta u odnosu na europske kompanije, a čak 5 puta više u odnosu na azijske.

Američke su tvrtke 2018. g. povećale broj poslovnih projekata u Rusiji s 19 na 33 i vode u tom segmentu s udjelom od 16%. Udio kineskih tvrtki iznosi svega 3% od ukupnog iznosa direktnih stranih investicija u RF.
Istodobno Azija vodi po pitanju planiranog rasta investicija: čak 41% azijskih tvrtki namjerava povećati investicije u RF u 2019. godini, dok među američkim i europskim tvrtkama taj pokazatelj iznosi 29%.

U tekućoj godini međunarodne tvrtke u Rusiju namjeravaju investirati 6,5 milijardi dolara, od čega se 44% odnosi na ulaganja u energetski sektor i prirodne resurse –projekte koji donose najveće i najbrže prihode. Pritom je zanimljivo kako više od polovice tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju izvoze ruske proizvode u druge zemlje, a najviše se radi o američkim i tvrtkama iz EU (71% odnosno 63%).

Rusija ostaje važno rastuće tržište za biznis svjetskih tvrtki-investitora, a biznis u Rusiji odgovara najboljim svjetskim standardima, ključni je zaključak istraživanja „Ernst & Young“, koje je uključivalo 53 kompanije i banke koje su članice Konzultativnog vijeća za strane investicije u Rusiju. Pritom čak 91% tvrtki-investitora svoje rusko poslovanje i rusko tržište naziva strateškim.

 

 

Komentari

komentar

You may also like