EU: udvostručit ćemo napore da sačuvamo nuklearni sporazum s Iranom

EU će “udvostručiti napore” kako bi se sačuvao nuklearni sporazum sklopljen s Teheranom 2015., koji je doveden u pitanje odlukom iranskih vlasti da ponovno započnu obogaćivati uranij, rekao je u utorak glasnogovornik šefa europske diplomacije.

“S velikom zabrinutošću primamo na znanje mjere koje je poduzeo Iran kako bi započeo obogaćivati uranij na razinu od 20 posto. To će biti važan odmak u odnosu na njegove obveze iz nuklearnog sporazuma… i mi ćemo udvostručiti napore kako bismo sačuvali sporazum”, rekao je Peter Stano, glasnogovornik Josepa Borrella, Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da je Iran počeo puniti uranijem obogaćenim na 4,1 posto šest kaskada centrifuga u cilju njegova obogaćivanja na 20 posto.

EU je u utorak istaknula da je „važno izbjeći svaku mjeru koja bi mogla kompromitirati očuvanje tog sporazuma”.

„Unatoč toj mjeri Irana koja je za žaljenje, važni elementi nuklearnog sporazuma, posebno stroge mjere provjere i transparentnosti, i dalje vrijede”, kazao je Stano.

Teheran je donio odluku da će započeti obogaćivati uranij dva tjedna nakon ministarskog sastanka s potpisnicima sporazuma (Njemačka, Kina, Rusija, Francuska i Britanija), pod predsjedanjem Borrella, na kojem su sudionici potvrdili svoju predanost „očuvanju sporazuma i svojim naporima u tom cilju”.





„Na osnovi ministarske izjave sudionika sastanka 21. prosinca, udvostručit ćemo napore u cilju očuvanja sporazuma i njegove pune provedbe”, rekao je Stano.

Vlada predsjednika Hasana Rohanija, umjerenog političara, usprotivila se novom zakonu koji je izglasao parlament, a koji nalaže vladi da odmah nastavi obogaćivati uranij na 20 posto i da ga proizvodi 120 kilograma na godinu, ocijenivši da je to protivno diplomatskim naporima kojima se želi izboriti ukidanje američkih sankcija.

Vlada je, međutim, upozorila da će zakon morati provesti ako stupi na snagu.





Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden najavio je da neće više provoditi politiku „maksimalnog pritiska” na Iran kao njegov prethodnik Donald Trump, koji je povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma u svibnju 2018.

„Naše mjere su reverzibilne ako sve strane budu poštivale sporazum”, rekao je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Komentari

komentar

You may also like