EU ulaže 2, 9 milijardi eura u proizvodnju baterija za električne automobile

Europska komisija usvojila je plan subvencioniranja proizvodnje baterija za električne automobile unutar Europske unije.

Dvanaest država članica EU-a (Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italia, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska) subvencionirat će proizvodnju baterija s do 2, 9 milijardi eura, u narednim godinama, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Očekuje se da će, subvencije potaknuti dodatnih 9 milijardi investicija, navodi se.

Na subvencije mogu računati 42 tvrtke, koje se bave proizvodnjom materijala potrebnih za baterija, proizvodnjom baterijskih ćelija, baterijskim sustavima i recikliranjem.

Hrvatska tvrtka Rimac Automobili navedena je, u priopćenju Europske komisije, među tvrtkama koje će biti subvencionirane, a bave se baterijskim sustavima.

„Što se tiče velikih inovacijskih izazova za europsko gospodarstvo, rizici mogu biti preveliki da bi ih samo jedna država članica ili jedna tvrtka same preuzele. Stoga ima smisla da se europske vlade okupe kako bi podržale industriju u razvoju inovativnijih i održivijih baterija”, kazala je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.





Maros Šefčovič, također potpredsjednik Europske komisije i čelnik Europskog saveza za baterija kazao je da je riječ o “paneuropskom projektu” koji će pridonijeti revoluciji na tržištu baterija.

Istaknuo je da se time jača “strateška autonomija u sektoru vitalnom za europsku zelenu tranziciju i dugoročnu otpornost”.

Trenutno Kina proizvodi čak 80 posto litij-ionskih baterijskih ćelija, navodi Economist. EU, kako smo već naveli, ovim projektom želi steći veću stratešku autonomiju, što zasigurno uključuje i manje oslanjanje na Kinu.





 

 

Komentari

komentar

You may also like