EU usvojila završne promjene u plinskoj direktivi o podmorskim plinovodima

Europska unija je konačno usvojila završne izmjene u tzv. plinskoj direktivi, vezano uz proširenje nadzora nad podmorskim plinovodima, uključno i oba plinovoda „Sjeverni tok“ (već operativni „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“ koji je još u izgradnji, op. a.), priopćeno je u ponedjeljak, 15. travnja, iz Vijeća Europske unije.

Zakon će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u službenom listu Vijeća EU.

Podsjećamo: 4. travnja Europski parlament odobrio je izmjene unutar plinske direktive, koje se odnose na pravila rada podmorskih dijelova plinovoda u Europskoj uniji, uključno i oba plinovoda „Sjeverni tok“, Preostalo je još samo završno odobrenje izmjena od strane Vijeća EU na razini ministara. I danas je to odobrenje konačno i stiglo.

Sukladno tom zakonu novi i postojeći plinovodi, koji iz trećih država stižu na teritorij EU, u teritorijalna mora država članica Unije, moraju funkcionirati prema utvrđenim pravilima koja se već primjenjuju na kopnene plinovode.

U tim su pravilima razdjeljeni poslovi o proizvodnji i tranzitu plina (tzv. unbundling), tj. ista tvrtka ne može proizvoditi plin i istovremeno biti vlasnik plinovoda koji vodi u EU i kroz koji se taj plin dostavlja.

Tvrtka „Nord Stream 2 AG“, osnovana za projektiranje, izgradnju i eksploataciju plinovoda „Sjeverni tok 2“, u većinskom je vlasništvu ruskog Gazproma (51%), a Gazprom kroz nju namjerava isporučivati svoj plin EU, kao što to već i čini kroz „Sjeverni tok 1“, čiji je operater tvrtka „Nord Stream AG“, također u većinskom vlasništvu ruskog plinskog diva.
Još prije usvajanja današnje odluke Vijeća EU ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je kako usvojene promjene u plinskoj direktivi EU neće negativno utjecati na projekt izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“. Jer nove promjene su „puno mekše nego u varijanti koja je razmatrana na početku“, izjavio je Novak.





„I ova varijanta omogućuje regulatoru, na teritorij kojeg dolazi plinovod s njegovog podmorskog dijela na kopneni (u konkretnom slučaju Njemačka, op. a.), samostalno donositi odluke o reguliranju“ u dijelu svojih teritorijalnih voda, kazao je Novak.

A upravo su se o tome nedavno dogovorile Njemačka i Francuska (vidi poveznicu ispod teksta). Kako će to sve na kraju funkcionirati, s obzirom da je u čitavu stvar već odavno snažno upleten i bitan element čiste geopolitike i njezinih zakonitosti, ostaje za vidjeti. Naime, izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2” oštro se protive SAD i njezini europski istomišljenici, uglavnom s prostora istoka EU i Ukrajine, koji naglašavaju element tzv. ruske ugroze i pretjerane europske ovisnosti o ruskom plinu, pri čemu Amerikanci Europi nude svoj skuplji ukapljeni plin kao zamjensku varijantu. U svakom slučaju, plinovod „Sjeverni tok 2“ i dalje se intenzivno  gradi, a do sada je položeno više od 900 kilometara plinskih cijevi, što je više od jedne trećine njegove ukupne duljine. Prema planovima investitora, plinovod bi trebao biti u potpunosti završen do kraja ove ili početka iduće godine.

 





Zoran Meter: NJEMAČKO-FRANCUSKI KOMPROMIS O „SJEVERNOM TOKU 2“ I CIJENA KOJU PLAĆA BERLIN

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like