EU uvela „snažne“ sankcije protiv Rusije zbog trovanja A. Navalnog

Zbog trovanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navalnog bojnim otrovom iz skupine tzv. Novičok Europska unija uvela je sankcije protiv šest ruskih fizičkih osoba i jednog znanstvenog instituta, priopćio je američki Bloomberg, dok je istu vijest još sinoć objavio i njemački medij dpa.

EU će zamrznuti aktive i zabraniti ulaz za šest ruskih službenika“, navodi Bloomberg, dok je njemački dpa utočnio kako se radi o djelatnicima ruskih sigurnosnih struktura, kao i Državnom znanstveno-istraživačkom institutu za organsku kemiju i tehnologiju, gdje je, kako se smatra, bio stvoren otrov „Novičok“. Osim toga, fizičkim i pravnim osobama iz EU bit će zabranjeno dostavljati financijska sredstva pravnim i fizičkim osobama sa sankcijskog spiska.

Nakon jučerašnje objave u službenim novinama EU i službeno su uvedene spomenute sankcije. Prema najnovijim saznanjima na tom se sankcijskom spisku nalaze: Sergey Kirienko, prvi zamjenik administracije predsjednika RF; Andrey Yarin, načelnik ureda predsjednika RF za unutarnju politiku; Sergey Menyailo, politički predstavnik u Sibiru; Pavel Popov i Aleksei Krivoruchko, zamjenici ministra obrane RF.

Ovdje bismo dodali, kako je teško vjerovati da će spomenute, najnovije sankcije EU previše pogoditi navedene fizičke osobe i spomenutu pravnu osobu iz Ruske Federacije. Jer potpuno je sigurno (a što je i zabranjeno ruskim zakonskim aktima) kako navedeni službenici iz visokog državnog aparata, kao i spomenuti znanstveni institut koji se bavi sigurnosno osjetljivim istraživanjima sigurno nemaju svoje financijske aktive bilo gdje izvan Rusije a najmanje na Zapadu. Ali neovisno o tome iz Moskve je stigla reakcija kako će Rusija, sukladno uobičajenoj diplomatskoj praksi, odgovoriti identičnim mjerama prema EU.

O ovoj temi, kao i najnovijim odnosima na relaciji EU-Rusija opširnije smo izvijestili u jučerašnjem zanimljivom komentaru, kojega preporučujemo pročitati (vidi poveznicu ispod teksta).

 





TOP VIJEST: Senzacionalna izjava Lavrova: Rusija može prekinuti sve razgovore s EU

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like