EU uvodi ograničenja na korištenje umjetne inteligencije

Europska Komisija  radi na zabrani korištenja “visoko rizičnih” sustava umjetne inteligencije (AI), piše Politico.eu. Tvrtke koje budu kršile ovu uredbu, bit će platit će do 20 milijuna eura kazne ili 4% prihoda. Zabranit će se sustavi koji služe za masovno nadziranje, manipulaciju stavovima i ponašanjima ili iskorištavanju strahova i slabosti ljudi. Uvest će se dodatno ispitivanje već postojećih sustava kao što su npr: skeniranje CV-ja, analize prijava za vize i azile, algoritmi koji pomažu sudcima u odlučivanju ili mjere kreditnu sposobnost pojedinaca. Uredba se donosi zbog zaštite privatnosti i zloupotrebe ljudskih slabosti.

Poseban oprez bit će primijenjen oko sustava skenirana lica i facijalnih ekspresija koji mogu prepoznati emociju. Kina prednjači u postavljanju takvih kamera na javne površine. Službenici iz EU duboko su zabrinuti i kineskim slučajem “društvenog ocjenjivanja” (Social Credit System). Takvim postupkom uz ime se veže ocjena koja raste ili pada ovisno o vašem ponašanju. Tako ćete u Kini gubiti bodove zbog prekršaja u prometu, kaznenih djela ili bacanja smeća, a dobivati zbog doniranja krvi ili volontiranja. Ukoliko imate lošu ocjenu, nećete moć npr. koristiti neke vlakove ili uzeti kredit u banci.

Francuska uvodi nove sustave nadziranja kao odgovor na terorističke napade i mogla bi biti najviše nesretna novom uredbom EU. Već se mogu čuti glasovi iz SAD-koji smatraju da ova odluka nepotrebno ograničava razvoj novih tehnologija i čini EU manje konkurentnom. Brojni skandali i “zviždači” pokazali su da i SAD itekako koriste sustave nadziranja i ne mare previše za zaštitu privatnosti.  Valja reći da nova uredba ne zabranjuje sofisticirano tehnološko nadziranje u slučajevima borbe protiv terorizma i teških kaznenih djela.

Komentari

komentar

You may also like