EU zabrinuta sporošću Brexita i poziva azijske zemlje na odgovor Trumpu

U listopadu će se vođe europskih zemalja susresti sa svojim azijskim kolegama, kako bi razmotrili stanje u trgovini i usuglasili mjere protiv poteza Donalda Trumpa.

Pedesetijedna europska i azijska država sudjelovat će 18. i 19. listopada na sastanku o trgovinskim pitanjima i promjeni klime, priopćilo je Europsko vijeće. Tijekom samita sudionici će pokušati iskoordinirati odgovre na poteze američke administracije.

Taje će se samit održati paralelno sa samitom Europske unije 18. listopada, gdje će se također raspravljati o „budućoj trgovinskoj politici“ i „ulozi EU u višestranom trgovinskom sustavu“. Taj dvodnevni samit, na kojm bi se morao utvrditi konačan datum izglasavanja uvjeta izlaska Velike Britanije iz EU 2019. godine, skraćen je za jedan dan. Agencija Bloomberg, pozivajući se na dva službenika iz EU upoznata s planovima ovog samita, navodi, kako će se odlučujući pregovori o Brexitu ipak voditi na neformalnom sastanku vođa u austrijskom Salzburgu 20. rujna. Jedan od sugovornika je izjavio, kako, učitavajući sporu dinamiku pregovora o Brexitu, proces sve više sliči pregovorima o spasu grčkog gospodarstva. Osim toga, Europska unija je navodno zabrinuta, što se Velika Britanija ne žuri i ne priprema za pregovore.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like