EU zamrznula imovinu ruske Središnje banke od 23 milijarde eura

Zemlje Europske unije zamrznule su oko 23 milijarde eura (24,5 milijardi dolara), imovine ruske Središnje banke – Banka Rusije, što je manje od očekivanog. O tome izvješćuje Reuters pozivajući se na izjavu europskog povjerenika za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Didiera Reyndersa, a vijest prenose i ruski mediji.

“Od ove zamrznute imovine, samo manje od jedne desetine nalazi se u EU, prema informacijama koje je Europska komisija primila iz 27 država članica EU”, kazao je europski povjerenik.

Države EU-a su također zamrznule materijalnu imovinu poput jahti i vila, vrijednu oko 10 milijardi eura, rekao je Reinders. Europski povjerenik nije htio odgovoriti na pitanje jesu li sve zemlje EU izvijestile o zamrzavanju imovine. Kako navodi agencija, nije objasnio zašto je tako veliko gospodarstvo poput Europske unije blokiralo “tako malo imovine” ruske središnje banke.

Istodobno je naglasio kako je imovina Ruske Federacije zamrznuta u Europskoj uniji od početka vojne intervencije u Ukrajini zanemariva brojka u usporedbi s ruskom imovinom koju su zamrznule Sjedinjene Američke Države.

Reynders je dodao da su zemlje Europske unije također zamrznule fizičku imovinu ruskih građana, uključujući jahte i vile, za oko 10 milijardi eura.

Početkom svibnja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je više od 300 milijardi dolara praktički ukradeno iz Ruske Federacije . Najveći dio tog novca dobiven je opskrbom plina i nafte.





Ruski ministar financija Anton Siluanov procijenio je da je oko polovice, ili oko 300 milijardi dolara, ruskih zlatnih i deviznih rezervi zamrznuto u nizu zemalja, a u sklopu zapadne politike sankcija, donose se i odluke o zamrzavanju imovine i nekretnina ruskih gospodarstvenika.

SAD su zamrznule imovinu u vlasništvu Rusa i ruske vlade. Vrijednost te imovine je oko 420 milijardi dolara, od čega 300 milijardi dolara pripada Banci Rusije. Ova odluka potkopala je povjerenje stranih ulagača u američke financijske institucije, navodi kineski medij Global Times.

Komentari

komentar





You may also like