EU zapljenjuje imovinu guvernera središnje banke Libanona

Guverner libanonske središnje banke Riad Salameh osumnjičen je u slučaju koji se vodi protiv njega u nekoliko država Europske unije u kojem je zaplijenjeno oko 120 milijuna eura libanonske imovine, rekli su u ponedjeljak tužitelji u Njemačkoj, prenosi AFP.

Imovina i bankovni računi povezani s pet osoba osumnjičenih za pronevjeru oko 330 milijuna dolara zaplijenjeni su u Francuskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Monaku i Belgiji, navodi se u priopćenju haaškog Eurojusta. Zajednička istrage usmjerena je na Salameha čije se porijetlo bogatstva istražuje u najmanje pet europskih država. Libanonski sudac ga je prošlog tjedna optužio za nezakonito bogaćenje.

Glasnogovornik Eurojusta odbio je dalje komentirati i odbio je imenovati osumnjičene. Salemeh je odbacio optužbe na svoj račun. Na poziciji guvernera središnje banke već je tri desetljeća. Eurojust je bio uključen u koordinaciju između zemalja koje istražuju Salameha, kojeg švicarski tužitelji sumnjiče za pronevjeru oko 330 milijuna dolara zajedno s njegovim bratom Rajom, prema pismu koje je švicarski državni odvjetnik prošle godine poslao libanonskim dužnosnicima, a koje je vidio Reuters. Njemačka, Francuska, Luksemburg i Lihtenštajn također istražuju Salameha.

U priopćenju Eurojusta navodi se da zaplijenjena imovina uključuje oko 35 milijuna eura u Njemačkoj, uključujući nekretnine u Hamburgu i Münchenu, dva stambena kompleksa u Parizu vrijedna 16 milijuna eura i bankovne račune u Monaku vrijedne 46 milijuna eura. Slučaj u kojem je Salameh optužen u Libanonu povezan je s kupnjom i iznajmljivanjem pariških stanova, uključujući i neke koje je iznajmljivao samoj središnjoj banci. Riad Salameh je prozvao sudca Ghadu Aouna koji je podigao optužbe protiv njega i njegovog brata, za politizaciju. S druge strane, istog sudca su javno podržali predsjednik Michel Aoun i njegova stranka Free Patriotic Movememt. Salameh još uvijek ima podršku nekih od najmoćnijih ljudi u zemlji, uključujući i od premijera Najiba Mikatija. Naime, Mikati je pozvao Salameha na sjednicu vlade u srijedu, što je potez koji se smatra znakom podrške.

Libanon je zapao u duboku financijsku, energetsku i prehrambenu krizu. Mnoge države su prestale slati financijsku pomoć Libanonu dok ne riješi unutarnje korupcijske probleme i političku krizu.

Komentari

komentar





You may also like