EU zaprimila zahtjev za registraciju cjepiva Sputnik V

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) podnio je zahtjev za registraciju cjepiva Sputnik V u Europskoj uniji, a isti je zaprimljen u Bruxellesu, objavio je spomenuti ruski fond (info: RIA).

Europska Agencija za lijekove (EMA) održala je 19. siječnja znanstveno savjetovanje za programere Sputnika V, nakon čega je postalo moguće podnijeti zahtjev za njegovu registraciju u EU. RDIF je to učinio deset dana kasnije – 29. siječnja.

“Fondu je na raspolaganju službena potvrda EMA-e da je prijava prihvaćena“, rečeno je između stalog u FDIF-u.

Podsjećamo: čak i prije nego što su se pojavila prva odobrena cjepiva, Europska unija odlučila ih je kupiti. Potpisani su ugovori s ukupno šest proizvođača.

Trenutačno su na tržištu EU odobrena cjepiva Pfizer/ BioNTech (kupnja do 600 milijuna doza), Moderna (160 milijuna doza) i AstraZeneca (do 400 milijuna doza). Uz to, EK potpisala je ugovore o isporuci cjepiva u EU i sa Johnson & Johnson, Sanofi-GSK i CureVac, ali oni još nisu predali svije prijave (J&J to može učiniti u bliskoj budućnosti).

Time bi zemlje EU mogle primiti više od 2,3 milijarde doza cjepiva protiv koronavirusa Covid-19. Postoji plan cijepljenja oko 70% europljana do kraja ljeta. Međutim, zbog posljednjih tjedana prisutnih velikih problema s opskrbom cjepivima Pfizer/BioNTech i AstraZeneca, kašnjenja u isporukama mogla bi ugroziti ambiciozne planove cijepljenja u EU.





Naravno, osim problema s isporukama, na planove cijepljenja itekako mogu utjecati i odluke samih ljudi o tome, hoće li se ili neće cijepiti.

 

 





 

Komentari

komentar

You may also like