Europi trebaju dugoročni ugovori s dobavljačima plina, kažu iz Budimpešte

Potpisivanje dugoročnih sporazuma s dobavljačima plina bilo bi ključ za rješavanje energetske krize u Europi, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za ruski TASS.

“Mislim da je ključ kako Europa može riješiti plinsku krizu napuniti skladišne ​​kapacitete i potpisati dugoročne ugovore s dobavljačima”, rekao je Szijjarto. Ponovio je da se Rusija pokazala kao pouzdan partner na tom području. “Kada je riječ o energetskim pitanjima, moram vam reći da smo jako zadovoljni našom suradnjom s Rusijom. Imamo vrlo jasno iskustvo da sve što smo dogovorili s Rusima, to je uvijek išlo na vrijeme prema onome kako smo dogovorili. Dakle, to jako poštujemo. To je jako dobro iskustvo”, rekao je.

Osvrćući se na kritike energetske suradnje s Rusijom, mađarski visoki diplomat podsjetio je da političke izjave neće grijati kućanstva u Europi. “Dakle, ono što govorim svojim kolegama koji nas kritiziraju zbog dugogodišnje suradnje s Rusijom je da se kuće i stanovi ne mogu grijati političkim izjavama. Jedini način da ih grijete je kada imate prirodni plin”, rekao je.

Do krize cijena plina u Europi došlo je nakon što su prošle jeseni cijene plina počele vrtoglavo rasti na preko 1000 dolara za 1000 kubičnih metara, dosegnuvši skoro 2000 dolara za 1000 kubičnih metara usred niske razine popunjenosti skladišta plina. Prema analitičarima, krizu su potaknuli brojni čimbenici. Jedan od njih bio je i nagli rast potražnje plina iz Azije, što je izazvalo rast cijena na azijskom tržištu, kao i odljev opskrbe s europskih ruta. Situaciju je pogoršala činjenica da je pao udio energije iz vjetra u Europi. Dio analitičara smatra da su cijene plina u Europi skočile i zbog ruskog namjernog utjecaja kako bi nešto dokazali Europi. Putin je odbacio takve tvrdnje.

Međutim, svakako se dogodilo da su skladišta plina slabije popunjena nego inače. Sredinom listopada europska podzemna skladišta plina popunjena na 71% količine u odnosu na sezonu godinu dana ranije. U listopadu 2021. ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da plin koji Gazprom isporučuje Europi prema dugoročnim ugovorima košta zemlje EU četiri puta manje od plina kupljenog na trenutnom, “spot” tržištu. Prema njegovim riječima, Rusija je zainteresirana za dugoročne ugovore, dok je politika koju su zemlje EU vodile u sferi regulacije tržišta plina podrazumijevala odustajanje od dugoročnih ugovora u korist tzv. spot ugovora.

Komentari

komentar





You may also like