Europska komisija kritizira sporazum između Srbije i Rusije; SAD traži objašnjenje

Sporazum o redovitim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Srbije i Rusije, zemlje koja je nelegalno napala suverenu zemlju i čija vojska svakodnevno čini zločine, otvara ozbiljna pitanja i suprotna je deklariranom cilju Beograda o priključivanju Europskoj uniji, istaknula je u ponedjeljak Europska komisija, prenosi Hina.

“Ako vidimo da ministarstvo vanjskih poslova Srbije dogovara redovite konzulacije s ministarstvom zemlje koja na dnevno bazi krši Povelju UN-a, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja”, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku Europske komisije Peter Stano.

Stano je na novinarsko pitanje komentirao potpisivanje sporazuma između ministara vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergeja Lavrova i Nikole Selakovića o redovitim konzultacijama i koordinaciji u sljedeće dvije godine. Taj je dokument potpisan prošli petak na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku. “Europska unija bila je vrlo jasna sa zemljama partnerima, a posebice s onima u procesu pristupanja, da odnosi ne mogu biti uobičajeni s takvom zemljom i režimom, koji čini toliko zločina i zvjerstava. Mi to uzimamo vrlo ozbiljno”, rekao je Stano dodajući da je Srbija vlastitom odlukom proglasila pristupanje Europskoj uniji svojim prioritetom. “Ta odluka povlači za sobom i usklađivanje s EU-om u pitanjima vanjske politike”, istaknuo je Stano. Srbija je jedina zemlja kandidatkinja koja odbija slijediti odluke Europske unije u području vanjske politike, uključujući i sankcije koje je Unija uvela protiv Ruske Federacije.

Dužnosnici Sjedinjenih Država i Europske unije u ponedjeljak su poručili Srbiji da objasni što je točno prošlog tjedna potpisala s Rusijom u New Yorku i upozorili je da “ovo nije vrijeme za jačanje veza” s Kremljom i da je time poslana suprotna poruka od one koju Bruxelles očekuje.

Ovo nije vrijeme za jačanje veza sa Rusijom, naglasio je šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuele Giaufret, ocijenivši da je potpisivanjem tog dokumenta poslana potpuno suprotna poruka od one koju EU očekuje, “bez obzira na to što je (Srbija) rekla da neće priznati rezultate referenduma koje organizira Rusija” u četiri ukrajinske regije. “Ne smijemo zaboraviti da Rusija vodi agresiju protiv Ukrajine već sedam mjeseci i pojačava tu kampanju mobiliziranjem 300 000 ljudi, organiziranjem nelegalnih referenduma o odcjepljenju dijelova Ukrajine, kao i da prijeti uporabom oružja masovnog uništenja”, rekao je Giaufret novinarima nakon regionalnog foruma o upravljanju korupcijom u Beogradu, na kojem je sudjelovao zajedno s američkim veleposlanikom Christopherom Hillom. On je poručio kako se “svakako računa” da će Srbija biti pouzdan partner EU-a na promociji njezinih temeljnih vrijednosti i zajedničke politike sigurnosti. Istaknuvši važnost činjenice da Srbija želi postati članicom Unije, Giaufret je kazao da se na tom putu mora postupno usklađivati sa svim standardima i vrijednostima EU-a, uključujući vanjsku politiku i uvođenje sankcija Rusiji.

Američki veleposlanik Christopher Hill istaknuo je da Sjedinjene Američke Države žele objašnjenje od Srbije šta je potpisano s Rusijom. “U ovim trenutku nitko ništa ne bi trebao potpisivati s Rusijom”, rekao je Hill, istaknuvši da općenito “malo tko šta i potpisuje” s Moskvom. “Osim onih jadnih regruta koje mobiliziraju za odlazak u rat”, rekao je američki veleposlanik. Hill je podsjetio da su prošlog tjedna u New Yorku “održani odlični razgovori” između izaslanstava SAD-a i Srbije, te da su za potpisivanje rusko-srbijanskog diplomatskog protokola saznali koncem tjedna, ali da to nije javni dokument. “Teško nam je razumjeti, ali želimo čuti objašnjenje o tome što je u pitanju”, kazao je novinarima Hill.





Komentari

komentar

You may also like