Europska komisija: načelo „America first“ neće proći

Kako je Geopolitika.News prije nekoliko dana i najavila, danas se na temu uvođenja novih američkih sankcija protiv Rusije (i Irana i Sjeverne Koreje, u jednom paketu) oglasila Europska komisija, koj je izjavila, kako taj zakon, koji je jučer odobren od strane Predstavničkog doma američkog Kongresa, stavlja pod ugrozu europske interese, između ostalog i europsku energetsku sigurnost.

„Članovi Europske komisije izrazili su svoju zabrinutost , prije svega zbog mogućeg utjecaja zakona na energetsku nezavisnost Europske unije. U odnosu na primjene zakona, on može utjecati na infrastrukturu kojom energenti dolaze u Europu. Također može dotaknuti i projekte koji su kritično važni za ispunjenje zadaće diversifikacije (načina dostave energenata u EU, op. GN.), takvih poput baltičkih LNG-ja“, navodi se u priopćenju.

EU je u potpunosti privržena provedbi sankcija protiv Rusije. Međutim, jedinstvo država G7 po pitanju sankcija i uska koordinacija između saveznika je ključni uvjet osiguranja potpunog ispunjenja Minskih sporazuma, izjavio je predsjednik Europske komisije J.C. Juncker. Dodao je, kako je, ukoliko se zabrinutost Europske unije ne bude uzimala u obzir, Europska komisija spremna na poduzimanje protumjera, a to je „pitanje dana“. „Načelo „Amerika na prvom mjestu“ ne može značiti kako se interesi Europe stavljaju na zadnje mjesto“, izjavio je Juncker.

Europska komisija naglašava, kako EU svoju zabrinutost do Sjedinjenih Država dnosi posredstvom svih diplomatskih kanala i nastavit će pozorno pratiti daljnji razvoj stanja.

 Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like