Europska komisija nakon tragedije u La Mancheu: London treba kontrolirati svoje granice

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas jučer je istaknuo kako  je UK odgovorna za rješavanje svojih problema priljeva ilegalne migracije otkako je napustila Europsku uniju, prenosi AFP.

UK je “napustila Europsku uniju i sada mora odlučiti kako će organizirati upravljanje kontrolom svojih granica”, rekao je Schinas novinarima na grčkom otoku Kos. “Ako se dobro sjećam glavni slogan kampanje za referendum o brexitu je glasio ‘Preuzimamo kontrolu'”, dodao je Schinas koji koordinira novi pakt o migracijama i azilu. “Od kada je UK preuzela kontrolu, Britanci trebaju pronaći potrebne mjere kako bi im kontrola bila učinkovitija”, naglasio je.

Migrantska kriza dosegla je novi tragični rekord nakon što je u srijedu potonuo gumeni čamac u kanalu La Manche prilikom čega se utopilo 27 migranata. Napetosti između Pariza i Londona su se pojačale nakon pisma britanskog premijera Borisa Johnsona objavljenog na Twitteru, u kojem traži da Francuska preuzme migrante koje bi UK vratila u Francusku. Pariz je Londonu zamjerio što je pismo odmah bilo objavljeno javno, a nisu se slagali ni sa zahtjevom.

“Iznenađuju me iznesene metode koje su daleko od ozbiljnih”, izjavio je u Rimu na konferenciji za novinare francuski predsjednik Emmanuel Macon na pitanje o pismu Boris Johnsona.  Francuski ministar unutaranjih poslova Gerald Darmanin otkazao je posjet britanske kolegice Priti Patel u Calaisu u nedjelju, koja je trebala sudjelovati na kriznom sastanku o migrantima.  Na sastanku će biti ministri zaduženih za imigraciju iz Belgije, Njemačke, Nizozemske te predstavnik Europske komisije.

Komentari

komentar
You may also like