Europska komisija odlučila zaustaviti „Sjeverni tok-2“

Ruski mediji danas pišu, pozivajući se na dokumente Europske komisije (EK), kako Europska komisija plinovod „Sjeverni tok-2“ ne smatra nužnim za Europu jer će se u budućnosti potreba za plinom smanjivati.

S obzirom na smanjenje narudžbi za plin, uvoz tog energenta u EU do 2030. godine bit će stabilan, rečeno je u EK. Sagledavajući postojeću infrastrukturu za uvoz plina i povećanje konkurentnosti u dostavi ukapljenog plina (LNG), izgradnju „Sjevernog toka-2“ EK smatra besmislenom. Pritom i dalje obećava podupirati tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu.

U srijedu, 8. studenog, Europska komisija je usuglasila izmjene u svojoj Plinskoj direktivi, koja je dio Trećeg energetskog paketa Europske unije. Izmjene su usmjerene na to, da ključna načela energetskog zakonodavstva EU budu primjenjena na sve postojeće plinovode na teritoriju EU. Ta načela se odnose na ne-diskriminacijsko određivanje tarifa na isporuke plina, podjelu poslovanja pri prodaji i transportu plina i mogućnost trećih zemalja transportirati svoj plin po plinovodu.

EK navodi, kako će se usuglašene izmjene nadopunjavati, ali neće se odbaciti nastojanje EK za pravo na provođenje pregovora s ruskom stranom o mogućnosti usnivanja posebne juridističke baze za „Sjeverni tok-2“.

Međutim, Njemačka je, kako navodi tamošnji medij Handelsblatt, kritizirala odluku EK o unošenju promjena u Plinsku direktivu. Berlin se do sada opirao namjeri EK za dobivanje mandata za pregovore s Rusijom jer bi oni mogli biti prošireni i na „Sjeverni tok-2“, a  vlada kancelarke Angele Merkel je do sada podupirala njegovu izgradnju, smatrajući ga komercijalnim projektom – navodi njemački medij.Handelsblatt također piše, kako je nejasno kakav će stav po tom pitanju zauzeti nova njemačka vlada koja se mora formirati nakon što su u rujnu održani savezi parlamentarni izbori.

Ruska strana se po ovoj tematici očitovala krajem listopada, kada je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov spomenute namjere EK za dobivanje mandata za pregovore s Moskvom o „Sjevernom toku-2“ nazvao „potpuno neutemeljenim“. Tada je kazao, kako „uvođenje novih pravila isključivo za „Sjeverni tok-2“ Moskva smatra diskriminacijom investitora tog projekta isključivo iz političkih i nikakvih drugih razloga“.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like