Europska komisija opomenula Tursku zbog odnosa prema Grčkoj

Dan nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da više ne priznaje grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa i da će odbiti da se sastane s njim na planiranom summitu, Europska komisija je pozvala Tursku, zemlju kandidata za članstvo u EU, da se kloni aktivnosti koje bi mogle eskalirati napetosti s postojećim članicama bloka.

U razgovoru za grčki medij Kathimerini, Dana Spinant, zamjenica glavnog glasnogovornika Komisije, pokušala je nadopuniti komentare iznesene tijekom ranijeg brifinga u Bruxellesu, naglasivši da je “Mitsotakis čelnik vlade EU-a, koju kao takvu priznaje cijeli svijet”. Spinant je pojasnila da se, kako je istaknuto u zaključcima Europskog vijeća u ožujku i lipnju 2021., “od Turske očekuje konstruktivan angažman s EU i njezinim državama članicama te poduzimanje koraka prema deeskalaciji”. “Poštivanje susjeda i njegovanje dobrosusjedskih odnosa temelj su konstruktivne suradnje s Europskom unijom”, rekla je.

Na ranijem brifingu za medije, glasnogovornik Komisije odbio je komentirati Erdoganove kontroverzne primjedbe izazvane Mitsotakisovom kritikom Turske tijekom njegova nedavnog posjeta Sjedinjenim Državama. “Ne možemo komentirati i nećemo komentirati bilateralne sastanke između čelnika radi rješavanja raznih bilateralnih pitanja”, dodajući da “očito promičemo i potičemo vrlo dobru suradnju između čelnika”.

Ranije su turski ministri, ali i sam Erdogan, optužili Grčku za povijesni revizionizam kao i za “iluzorno” ponašanje zbog kupovine novog oružja dok imaju toliko vanjskog duga. Grčka i Turska, osima povijesnih sukoba, imaju nerazjašnjen odnosa oko Cipra, ali i spor oko pomorskog teritorija gdje Turska istražuje potencijalna nalazišta plina na morskom dnu. Atena optužuje Tursku za učestala kršenja zračnog prostora preletima borbenih aviona.

Komentari

komentar





You may also like