Europska komisija pokrenula pravni postupak protiv Mađarske i Poljske zbog LGBT zakona

Iz Europske komisije danas su pokrenuli pravni postupak protiv Mađarske i Poljske zbog  “zaštite jednakosti i temeljnih prava”, piše na službenim stranicama EU komisije. Europska komisija poslala je službeno pismo opomene na koje Budimpešta i Varšava trebaju odgovoriti/pronaći rješenje u roku od dva mjeseca. Ukoliko ne odgovore ili komisija odgovor ne smatra zadovoljavajućim, tada Mađarska i Poljska idu pred Europski sud.

Komisija zamjera Mađarskoj novi zakon kojim Orban, kako tvrdi, namjerava zaštiti djecu i roditelje od novih ideologija. Zabranjuje se “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” mlađima od 18 godina u školama, na televiziji te prilikom oglašavanja.

Problem u Poljskoj su uredbe pojedinih regija o “zonama slobodnim od LGBT ideologije”. Skoro trećina regija u Poljskoj usvojilo je to načelo kojim se zabranjuju organizacije događaja koje promiču LGBT, piše Bloomberg.

Odluku je komentirala predsjednica komisije Ursula von der Leyen: “Europa nikada neće dozvoliti da se dijelovi društva stigmatiziraju, bilo zbog toga koga vole, bilo zbog godina, etničke pripadnosti, političkih stavova ili religioznih uvjerenja.”

 

Komentari

komentar





You may also like