Europska komisija predlaže dodatnu pomoć za Ukrajinu u iznosu do 9 milijardi eura

Europska komisija u srijedu je predložila “dodatnu makrofinancijsku pomoć” Ukrajini u iznosu “do 9 milijardi eura u 2022.”, u obliku zajmova, kako bi pomogla toj zemlji da se nosi s posljedicama rata, izvještava Associated Press.

Europska unija dosad je izdvojila gotovo 4,1 milijardu eura za pomoć Ukrajini na gospodarskom, socijalnom i financijskom polju, navodi europsko izvršno tijelo. Od toga su 1,2 milijarde eura namijenjene za makrofinancijsku pomoć, ali i za humanitarne potrebe. Europska unija usto je poslala vojnu pomoć vrijednu 1,5 milijarde eura, čemu treba dodati paket u iznosu od 500 milijuna eura.

Reuters izvještava da  bi novac za zajam od 9 milijardi Komisija posudila na tržištima u okviru mehanizma makrofinancijske pomoći, uz jamstva vlada Europske unije. “Predlažemo nadopunu dosadašnjih značajnih kratkoročnih olakšica, s novom iznimnom makrofinancijskom pomoći Ukrajini do 9 milijardi eura”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. “No, također moramo razmišljati o budućnosti ako želimo šire napore obnove. Europska unija ne bi trebala biti jedina koja će pridonijeti tim naporima”, rekla je. “Zato predlažemo platformu za obnovu kao dio ovog plana koji zajedno vode Ukrajina i Komisija i koji okuplja države članice EU-a, druge bilateralne ili međunarodne donatore, međunarodne financijske institucije i druge istomišljenike”, rekla je.

Makrofinanciijska pomoć je ona koju Europska unija pruža susjednim zemljama s ozbiljnim problemima platne bilance, kao dodatak pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Može biti u obliku srednjoročnih i dugoročnih pozajmica, subvencija, ili kombinacija toga dvoga. MMF je procijenio deficit platne bilance Ukrajine na 14,3 milijarde eura, piše Associated Press.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je s odobravanjem dočekao europsku potporu koja će “pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu, otkloni posljedice ruske agresije i ubrza svoj put prema Europskoj uniji”, objavio je na Twitteru. Odluku o ovoj pomoći trebaju potvrditi Europski parlament i zemlje članice. Pomoć se uvjetuje poštovanjem ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. Ukrajinska vlada ocjenjuje da joj za nastavak funkcioniranja gospodarstva treba 5 milijardi dolara na mjesec.

Von der Leyen je ujedno istaknula da će za obnovu zemlje dugoročno biti potrebna velika financijska sredstva na međunarodnoj razini, rekavši da “Unija ima odgovornost i strateški interes da vodi taj pothvat” kojemu se trebaju pridružiti međunarodni donatori i financijske institucije. Taj plan obnove koji će obuhvatiti ulaganja i reforme (suzbijanje korupcije, neovisnost pravosuđa) pomoći će Ukrajini da “pripremi put u Europu”, rekla je Von der Leyen.





Komentari

komentar

You may also like