Europska komisija predložila deveti paket sankcija protiv Rusije

Europska komisija u srijedu je predložila deveti paket sankcija protiv Rusije koji uključuje sankcioniranje još 200 pojedinaca i pravnih osoba te tri banke, prenosi Hina.

“Osam dosadašnjih paketa sankcija već jako nagrizaju Rusiju, a danas pojačavamo pritisak devetim paketom sankcija”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je da Rusija nastavlja sijati smrt i razaranje Ukrajini te da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, čime nastoji paralizirati zemlju početkom zime. “Stojimo uz Ukrajinu i natjerat ćemo Rusiju da plati za svoju okrutnost”, istaknula je predsjednica Europske komisije.

Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke. Europska komisija predlaže i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”. Predlažu se i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i informatičke komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj. Također se predlaže zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove. Predlaže se i u udar na ruski propagandni stroj, zabranom četiri dodatna kanala i drugih platformi za distribuciju sadržaja.

Deveti paket sankcija Europske unije protiv Rusije uključivat će niz prijedloga iz Poljske i baltičkih država, rekao je u srijedu Arnoldas Pranckevicius, litvanski veleposlanik pri Europskoj uniji, prenosi litavska agencija Delfii. “Znatan broj ideja koje će se pojaviti u devetom paketu preuzet je iz zajedničkog poljsko-baltičkog non-papera, naših prijedloga i tamo će se odraziti značajan broj naših ideja”, rekao je za LRT Radio. “Vjerujemo da još uvijek postoji niz aktera, posebno iz vojnih struktura i vojne industrije, političke elite, propagandista, snaga reda, oligarha i članova njihovih obitelji, koji još nisu na popisima sankcija”, rekao je. Veleposlanik je međutim dodao da će sankcije vjerojatno biti blaže od onih koje traži Litva, koja je među EU-ovim najtvrđim zagovornicima ograničenja. “Spadamo u takozvanu skupinu sankcijskih jastrebova, kako su ih prozvali bruxelleski mediji jer smo zajedno s Poljskom za najoštrije sankcije”, rekao je Pranckevicius. “Naravno, prosjek 27 zemalja uvijek će biti niži od naših očekivanja, tako da ne može postojati paket sankcija koji bi u potpunosti zadovoljio Litvu”, dodao je. Europska unija već je usvojila osam paketa sankcija protiv Rusije kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu.

Orban: EU svojom politikom sankcija radi korak prema ratu

 

 

Komentari

komentar

You may also like