Europska komisija savjetovala Ukrajini direktnu kupnju ruskoga plina

Europska komisija preporučila je Ukrajini kupnju plina neposredno od Rusije u količini od cca 15 milijardi m3 godišnje, a također i smanjenje reversnog uvoza (također se radi o ruskom plinu kojeg  Kijev uvozi preko europskih plinovoda, prije svega kroz Slovačku i koji je skuplji od neposredno uvezenog plina iz Rusije, a reversu se Rusija službeno i protivi), objavio je izvor iz institucija EU.

„Europska komisija preporučila je Kijevu od 2020.g. ponovo početi neposrednu kupnju ruskog plina u količini od oko 15. mlrd. m3 godišnje, kako bi smanjila troškove za reversnu kupnju tog istog plina“, kazao je izvor i dodao, kako bi to povećalo i zainteresiranost Rusije za korištenje ukrajinskog plinovodnog sustava za dostavu plina u Europu, kao i smanjilo napetost oko pitanja tranzitnih tarifa.

Izvor je kazao kako Ukrajina nastoji kompenzirati dodatne troškove nastale njezinim odustankom od neposrednog uvoza plina iz Rusije, na račun povećanja tranzitnih tarifa za Europu.

Europska komisija planirala je sastanak između europskih, ruskih i ukrajinskih predstavnika za 19. studenog, kao pripremu za novi ministarski trojni sastanak  o postizanju sporazuma o nastavku tranzita plina kroz Ukrajinu (trenutačno važeći dugoročni ugovor ističe 31. prosinca ove godine), međutim, niti jedna strana još nije potvrdila održavanje ovog tehničkog sastanka.

U svakom slučaju vremena za dogovor ostalo je još vrlo malo. Prije nekoliko dana ruski predsjednik Vladimir Putin je na summitu zemalja BRIKS u Brazilu, izjavio, kako je nepostizanje sporazuma s Ukrajinom o isporukama plina Kijevu i tranzitu ruskog plina vrlo realna mogućnost s obzirom da Ukrajina ne uspjeva usuglasiti svoje energetsko zakonodavstvo s onim europskim, koje traži striktno razdvajanje plinskog biznisa na one koji se bave njegovom proizvodnjom, kupnjom i prodajom, i one koji se bave njegovim transportom tj. plinovodnim sustavima. Osim toga dvije zemlje imaju različite poglede u svezi postojećih arbitražnih sporova, pričemu ruski Gazprom predlaže zajednički odustanak od svih međusobnih sudskih potraživanja kao jedan od glavnih preduvjeta za nastavak suradnje, dok se Kijev tome protivi. Ukrajina kroz Arbitražni sud namjerava od Gazproma dobiti kompenzacije u iznosu od 11,8 milijardi dolara ukoliko Rusija obustavi tranzit plina kroz njezin plinovodni sustav od 2020. godine.

Komentari

komentar
You may also like