Europska komisija želi uskratiti Mađarskoj 7.5 milijarde eura zbog načina vladanja Orbanove vlade

Europska komisija želi uskratiti slanje 7.5 milijardi eura Mađarskoj zbog zabrinutosti zbog stanja demokracije u toj zemlji. Taj je potez prvi takve vrste u dugom sukobu između EU-a i Budimpešte, piše DW.

Europska komisija je danas preporučila povlačenje 7.5 milijardi eura za financiranje Mađarske, rekao je povjerenik za proračun Johannes Hahn. Hahn je rekao da je prijedlog odgovor na korupciju i kršenje vladavine prava od strane vlade Viktora Orbana. “Današnja odluka jasna je demonstracija odlučnosti Komisije da zaštiti proračun EU-a i da iskoristi sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali ovaj važan cilj”, rekao je Hahn. Ako većina zemalja članica EU-a podrži prijedlog, taj će potez utjecati na takozvane kohezijske fondove Mađarske, koji su namijenjeni pomoći u dovođenju gospodarstva i infrastrukture zemalja EU-a na standarde Unije. Mađarska ima rok do 19. studenog da odgovori na “zabrinutosti EU-a”

EU već dugo optužuje konzervativnu vladu iz Budimpešte za potkopavanje demokracije. U četvrtak su članovi Europskog parlamenta (MEP) glasovali za to da Mađarsku opišu kao izbornu autokraciju, a ne više kao funkcionalnu demokraciju. Također, izvješće Komisije objavljeno u srpnju opisuje Mađarsku upravu kao “okruženje u kojem su rizici od klijentelizma, favoriziranja i nepotizma na visokoj razini i ostaju neriješeni.” Današnji prijedlog prvi je potez prema mehanizmu koji je EU uvela prije dvije godine kako bi slanje financijske pomoći uvjetovala sa slijeđenjem “osnovnih demokratskih standarda”. To je vrlo vjerojatno i učinila zbog sukoba s Mađarskom i Poljskom i da dobije dodatnu polugu moći nad ovim članicama.

Povjerenik za EU proračun, Hahn je rekao da preporučuje suspenziju slanja novaca u svakom slučaju, čak i unatoč predloženim mjerama Budimpešte kako bi odgovorila na zabrinutosti Bruxellesa. Jučer je Mađarska priopćila da će pokušati okončati zastoj s Bruxellesom donošenjem niza novih antikorupcijskih zakona u roku od nekoliko dana. Očekuje se da će nove mjere unutar Mađarske uključivati ​​uspostavu neovisnog nadzornog tijela za borbu protiv korupcije koje će nadzirati korištenje fondova EU-a, kao i korake da se postupak državne nabave učini transparentnijim. “Vlada je već prihvatila zahtjeve Europske komisije ili smo, u područjima gdje ih nismo mogli prihvatiti, uspjeli postići kompromis koji je zadovoljavajući za obje strane”, rekao je Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas jučer.

Komentari

komentar





You may also like