Europska unija dogovorila novi paket sankcija Rusiji

Zemlje Europske unije u srijedu su postigle dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije kao odgovor na njezinu nedavnu djelomičnu vojnu mobilizaciju i nezakonitu aneksiju ukrajinskih regija, prenosi Anadolu.

“Veleposlanici (EU) postigli su politički dogovor o novim sankcijama protiv Rusije, kao snažan odgovor EU-a na Putinovu nezakonitu aneksiju teritorija Ukrajine”, objavila je na Twitteru češka vlada, koja obnaša dužnost predsjednika Vijeća Europske unije.

Mjere uključuju zabranu transporta nafte u zemlje izvan EU-a iznad određene cijene, najviše utječući na pomorsku industriju Grčke, administraciju ciparskih Grka i Malte. Unija također proširuje zabranu uvoza na ruske “proizvode od čelika, drvnu pulpu, papir, strojeve i uređaje, kemikalije, plastiku, cigarete”, priopćilo je češko predsjedništvo EU-a. Prema procjenama Europske komisije, to bi Rusiji uskratilo 7 milijardi eura prihoda godišnje. EU dodatno ograničava izvoz informatičkih, inženjerskih i pravnih usluga u Rusiju, kao i proširuje popis robe visoke tehnologije koja se ne može prodavati u toj zemlji.

Novi paket također dodaje na popis pojedinačnih sankcija osobe odgovorne za mobilizaciju više od 300 000 Rusa i nedavnu organizaciju referenduma u četiri ukrajinske regije, što je dovelo do toga da je Moskva prošlog tjedna proglasila njihovu “aneksiju”, potez koji je široko osuđen.

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine u veljači, sankcije EU-a bile su usmjerene, između ostalih, na predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, zabranile su uvoz ruskog zlata, nafte i ugljena, te izvoz luksuzne i visokotehnološke robe, kao isključene ruske i bjeloruske banke iz međunarodnog platnog sustava SWIFT.

Uoči glasovanja, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell također je potvrdio potporu bloka Ukrajini vojnom pomoći, diplomatskim pritiskom i restriktivnim mjerama, objašnjavajući da unatoč Putinovim očekivanjima, “rat neće završiti jer su se zapadne zemlje iscrpile”. Ustvrdio je da je “sudbina Ukrajine vezana za sudbinu Europe”.





Europska komisija predlaže osmi paket sankcija protiv Rusije

 





Komentari

komentar

You may also like