Europska unija dogovorila ograničenje cijena ruskih naftnih proizvoda

Zemlje Europske unije pristale su postaviti gornje granice cijena ruskih rafiniranih naftnih proizvoda kako bi ograničile sredstva Moskve za njezinu invaziju na Ukrajinu, priopćilo je u petak švedsko predsjedništvo EU-a, prenosi Reuters.

Diplomati EU-a objavili su da su gornje granice cijena 100 dolara po barelu za proizvode koji se prodaju s premijom u odnosu na sirovu naftu, uglavnom dizel, i 45 dolara po barelu za proizvode koji se trguju po sniženoj cijeni, kao što su loživo ulje i nafta. Veleposlanici 27 zemalja Europske unije usuglasili su se oko prijedloga Europske komisije koji će se primjenjivati ​​od nedjelje.

Ograničenja cijena, zajedno sa zabranom EU-a na uvoz ruskih naftnih derivata, dio su šireg sporazuma između zemalja Grupe sedam (G7). Slijedi ograničenje od 60 dolara po barelu ruske sirove nafte koje su zemlje G7 nametnule 5. prosinca dok G7, EU i Australija nastoje ograničiti sposobnost Moskve da financira svoj rat u Ukrajini.

Oba ograničenja zabranjuju zapadnim osiguravajućim, brodarskim i drugim tvrtkama financiranje, osiguravanje, trgovanje, posredovanje ili prijevoz tereta ruske sirove nafte i naftnih proizvoda osim ako su kupljeni po ili ispod postavljenih gornjih cijena. Postojat će prijelazno razdoblje od 55 dana za ruske naftne proizvode iz mora koji su kupljeni i utovareni prije nedjelje. Razdoblje obustave za rusku sirovu naftu bilo je 45 dana.

Diplomati su kazali da su se Poljska i baltičke države Latvija, Litva i Estonija zalagale za reviziju ograničenja cijena sirove nafte sada, umjesto kako je planirano sredinom ožujka. Spomenute države žele nižu gornju granicu cijena kako bi znatnije obuzdali prihodi Rusije od goriva. Za sirovu naftu, redoviti pregledi će postaviti gornju cijenu najmanje 5% ispod prosječne tržišne cijene ruske nafte.

Stupa na snagu ruska zabrana izvoza nafte ispod gornje cijene





 

 





Komentari

komentar

You may also like