Europska unija dogovorila ograničenje cijene ruske nafte nakon odobrenja Poljske

Poljska je u petak pristala na dogovor Europske unije o gornjoj cijeni ruske nafte koja stižem morskim putem od 60 dolara (57 eura) po barelu, javlja DW.

“Smanjenje prihoda Rusije od energije srž je zaustavljanja ruskog ratnog stroja”, objavila je estonska premijerka Kaja Kallas na Twitteru.

Poljska, koja je promicala nižu gornju granicu, sada je povukla svoj prigovor na prijedlog EU-a i dogovor će biti službeno objavljen u nadolazećim danima, rekao je novinarima veleposlanik Varšave pri EU Andrzej Sados. Češka, koja trenutačno predsjeda EU-om, objavila je u priopćenju da su “veleposlanici upravo postigli dogovor o ograničenju cijena ruske morske nafte”. Odluka još mora biti službeno odobrena pisanim postupkom, za koji se očekuje da će proći.

Embargo na rusku sirovu naftu od ponedjeljka

EU će od ponedjeljka uvesti embargo na rusku sirovu naftu. Sados je rekao da je embargo najznačajnija sankcija do sada nametnuta Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu. Otkako je počeo rat u Ukrajini, primarni cilj zapadnih vlada bio je pokušati ograničiti prihode Rusije od izvoza energije.

Prema šestom paketu sankcija, embargo na uvoz ruske sirove nafte i rafiniranih proizvoda stupit će na snagu 5. prosinca odnosno 5. veljače. Uvoz sirove nafte pomorskim prometom bit će zabranjen s izuzetkom Bugarske, kojoj je odobreno privremeno odstupanje od mjere do kraja 2024. Države članice s određenom ovisnošću o naftovodu iz Rusije (tj. Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska i Njemačka) također mogu nastaviti uvoziti rusku sirovu naftu, sve dok Europska komisija ne odluči drugačije. Sados je dodao da Poljska i EU “rade na sljedećem paketu sankcija, koji će biti bolan i skup za Rusiju”.

Mehanizam za kontrolu prihoda ruskog izvoza mogao bi dovesti do viših cijena pod pretpostavkom da Rusija odluči smanjiti izvoz u zemlje koje se pridružuju ograničenju cijena. To bi također bilo u skladu s nedavnim izjavama ruskih dužnosnika, kao i s odlukom Rusije da značajno prekine opskrbu plinom Europi. U takvom okruženju, javljaju se nesuglasice među članicama EU, a u skladu s tim iznimno je izazovno dogovoriti i istovremeno implementirati mehanizam ograničenja cijena s nadolazećim naftnim embargom. Stoga se očekuje da će implementacija mehanizma biti uvedena negdje u prvoj polovici 2023., piše SEEbiz.

Ograničenje cijene neće promijeniti rusku proizvodnju nafte, tvrde iz Moskve

 

 

Komentari

komentar

You may also like