Europska unija i Novi Zeland postigli sporazum o slobodnoj trgovini

Europska unija i Novi Zeland završili su u četvrtak pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao povećati poslovanje dvaju partnera u području roba i usluga za 30 posto.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je to nakon sastanka u Bruxellesu s novozelandskom premijerkom Jacindom Ardern, koja je rekla da je prošlo 14 godina otkako je ideja o takvom sporazumu prvi put iznesena.

Pregovori o slobodnoj trgovini započeli su sredinom 2018. i, za Euorpsku uniju, sporazum će staviti trgovinu bloka s Novim Zelandom u rang sa zemljama koje već imaju trgovinski pakt s Novim Zelandom, posebice onima iz 11-članog pacifičkog trgovinskog saveza CPTPP (Sveobuhvatni i progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo).

Sporazum će ukinuti carine na široku paletu proizvoda i biti će prvi koji je sklopila Europska unija, a koji uključuje mogućnost sankcija ako bilo koja strana prekrši standarde zaštite okoliša ili radne standarde.

Carine će biti ukinute za izvoz iz EU-a proizvoda kao što su svinjsko meso, vino, čokolada, slatkiši i keksi. EU će se otvoriti za više mliječnih proizvoda i govedine s Novog Zelanda, što je osjetljivo područje za neke zemlje EU-a.

“Vjerojatno je pošteno reći da se to nikome ne sviđa, pa smo sigurno postigli dobar sporazum”, rekao je novozelandski ministar trgovine Damien O’Connor, napola u šali, upitan o kompromisima napravljenim tijekom teške, završne faze pregovora .





Komentari

komentar

You may also like