Europska unija najavila moguće izuzeće Mađarske i Slovačke iz embarga na rusku naftu

Europska komisija mogla bi poštedjeti Mađarsku i Slovačku od embarga na kupnju ruske nafte, koji je sada u pripremi, zbog iznimno visoke ovisnosti ovih dviju zemalja o ruskoj nafti, izjavila su u ponedjeljak dva dužnosnika Europske unije, izvještava Reuters.

Očekuje se da će Komisija u utorak dovršiti rad na sljedećem, šestom paketu sankcija EU protiv Rusije zbog njezinih akcija u Ukrajini, koji bi uključivao zabranu kupnje ruske nafte, čiji je izvoz glavni izvor prihoda Moskve.

Mađarska, koja uvelike ovisi o ruskoj nafti, više je puta govorila da neće potpisati sankcije koje se odnose na energiju. Slovačka je također jedna od zemalja EU koja se najviše oslanja na ruska fosilna goriva. Kako bi 27-člani blok ostao ujedinjen, Komisija bi Slovačkoj i Mađarskoj mogla ponuditi “izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje”, rekao je jedan od dužnosnika. Naftni embargo ionako će se vjerojatno postepeno uvoditi, a najvjerojatnije će stupiti na snagu tek početkom sljedeće godine, rekli su dužnosnici. Prema podacima Međunarodne energetske agencije, Slovačka i Mađarska, obje na južnoj ruti naftovoda Družba koji dovodi rusku naftu u Europu, posebno su ovisne, primajući 96% odnosno 58% uvoza sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije prošle godine.

Europa je odredište za gotovo polovicu ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata – pružajući Moskvi golem izvor prihoda za koji zemlje poput Latvije i Poljske kažu da se mora smanjiti kako bi Rusi prestali financirati svoju vojnu akciju u Ukrajini. Zemlje EU platile su Rusiji gotovo 20 milijardi eura od 24. veljače, kada je započela takozvana “posebna vojna operacija” na tlu Ukrajine, prema istraživačkoj organizaciji Centar za istraživanje energije i čistog zraka. Sveukupno, EU ovisi o Rusiji za 26% svog uvoza nafte, ali razine variraju od zemlje do zemlje.

Njemačka, najveći kupac ruske nafte u EU, posljednjih je dana rekla da bi mogla upravljati naftnim embargom, nakon što se u početku opirala zbog straha od ekonomske štete. S 555 tisuća barela dnevno, Njemačka je 2021. uvezla 35% svoje sirove nafte iz Rusije, ali je posljednjih tjedana to smanjila na 12%, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva u ažuriranju energetske sigurnosti u nedjelju. “Embargom na naftu, s dovoljnim prijelaznim razdobljem, sada bi se moglo upravljati u Njemačkoj..”, navodi se.

Šesti paket sankcija Europske unije trebao bi biti predstavljen veleposlanicima vlada EU u srijedu, javlja Reuters.





Komentari

komentar

You may also like