Europska unija najavila reforme za zaštitu računa za energiju od kratkoročnih tržišnih promjena

Europska komisija priopćila je u ponedjeljak da će se prijedlozima Europske unije za preuređenje tržišta električne energije pokušati bolje zaštititi potrošački računi za energiju od kratkoročnih promjena cijena fosilnih goriva, prenosi Reuters.

Europska unija reformira svoje tržište električne energije kako bi pokušala izbjeći ponavljanje prošle godine, kada su rezovi u opskrbi ruskim plinom doveli europske cijene električne energije do rekordnih razina, povećavši račune za kućanstva i prisilivši neke industrije na zatvaranje.

U javnoj raspravi pokrenutoj u ponedjeljak, Komisija je iznijela brojne mogućnosti za reviziju načina na koji elektrane prodaju električnu energiju, kao dio reforme tržišta koju će predložiti u ožujku. “Moramo dizajn tržišta električne energije prilagoditi budućnosti; omogućiti mu da svima pruži prednosti pristupačne čiste energije”, rekao je povjerenik EU-a za energetiku Kadri Simson.

Komisija je navela da će rijedlog EU-a imati za cilj proširiti korištenje dugoročnih ugovora u Europi koji elektranama osiguravaju fiksnu cijenu za njihovu električnu energiju – “ugovori za razliku” (CfD) i ugovori o kupnji električne energije (PPA). Navodi se da bi proširenje ove vrste ugovora stvorilo tampon između potrošača energije i nestabilnih cijena na kratkoročnim energetskim tržištima, što bi dovelo do stabilnijih računa za energiju za kućanstva i tvrtke.

Analitičar Rystad Energyja Fabian Ronningen kazao je da se na prvi pogled činilo da Komisija izbjegava zamke u vezi s ograničenjima cijena na koje su neki sudionici na tržištu upozoravali. “Oni žele veći fokus na dugoročne ugovore, CfD-ove i PPA-ove, što je prirodan put ako je cilj smanjiti volatilnost cijena kada u energetskom miksu ima više povremenih obnovljivih izvora energije, nuklearne energije i hidroelektrana”, rekao je.

Komisija je poručila da bi se stabilnost za potrošače mogla postići uvođenjem posebnih pravila EU-a za CfD-ove i prepuštanjem nacionalnim vladama da odluče hoće li ih koristiti ili zahtijevanjem od novih elektrana koje primaju državnu potporu da potpišu CfD-ove. Moguće su i radikalnije promjene, poput dopuštanja nacionalnim vladama da nametnu CfD-ove određenim postojećim elektranama – iako je Komisija rekla da bi to moglo stvoriti nesigurnost koja bi mogla odvratiti prijeko potrebna ulaganja u obnovljivu energiju.





Emeric de Vigan, energetski stručnjak u tvrtki za podatke i analitiku Kpler, rekao je da CfD i PPA nisu čarobni štapić jer netko mora preuzeti dugoročni kreditni rizik. Francuska i Španjolska već su pozvale na proširenje CfD-ova za obnovljive i nuklearne generatore. Zemlje EU-a i zakonodavci pregovarat će o konačnim reformama tržišta električne energije.

Komisija je predložila niz drugih promjena, kao što je olakšavanje potrošačima odabira ugovora o snazi ​​s fiksnom cijenom kako bi se smanjila njihova izloženost kratkoročnim skokovima cijena ili produljenje privremene mjere EU-a kojom se obuzdaju neočekivani prihodi od proizvođača koji nisu plinski.

 





Komentari

komentar

You may also like