Europska unija neće financirati Poljsku dok Varšava ne obnovi neovisnost pravosuđa

Čelnica Komisije Europske unije izjavila je u utorak da sredstva EU neće biti isplaćena Poljskoj sve dok ta zemlja ne izvrši reforme za obnovu neovisnosti pravosuđa, izvještava Anadolu Agency.

Ursula von der Leyen govorila je u raspravi posvećenoj vladavini prava i odobravanju poljskog plana oporavka na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u Francuskoj. “Znam da su neki od vas skeptični, ali dopustite mi da vas uvjerim da novac neće biti isplaćen sve dok se te reforme ne poduzmu”, rekla je von der Leyen zastupnicima EU-a koji su već izrazili zabrinutost zbog toga što je Europska komisija odobrila fond za oporavak Poljske nakon pandemije  vrijedan 35 milijardi eura.

Dok je većina zemalja EU-a već primila isplate iz paketa bloka od 672,5 milijardi eura usvojenog 2020. godine, izvršno tijelo EU-a je do prošlog tjedna uskratilo odobrenje poljskog nacionalnog plana zbog nazadovanja u vladavini prava. “Prvo plaćanje bit će moguće tek kada novi zakon stupi na snagu i zadovolji sve uvjete ovog ugovora”, rekla je von der Leyen zastupnicima EU-a. Pojasnila je kako EU očekuje da Poljska ukine sadašnje Stegovno vijeće Vrhovnog suda i zamijeni ga neovisnim i nepristranim tijelom u skladu s prijašnjim presudama Suda EU.

Europska unija također će zahtijevati reformu stegovnog postupka i reviziju kontroverznih predmeta protiv sudaca. “Poljska mora pokazati do kraja 2023. da su svi nezakonito razriješeni suci vraćeni na posao. Ako to ne bude slučaj, ne može biti daljnjih isplata”, naglasila je von der Leyen.

Zaključila je da će izvršno tijelo EU-a nastaviti s postupkom za kršenje prava u zemlji i da sadašnji sporazum o fondu za oporavak “nije kraj puta za vladavinu prava u Poljskoj”. Institucije EU-a u sporu su s Poljskom oko reformi pravosuđa u zemlji koje ograničavaju neovisnost pravosuđa i potkopavaju primat prava EU-a od 2016.

 





Komentari

komentar

You may also like