Europska unija nije podržala poziv WHO-a da odustane od patentiranja cjepiva

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer je u portugalskom gradu Portu izjavila kako ukidanje patenata za cjepiva protiv koronavirusa neće riješiti pitanje proširenja njihove proizvodnje u kratkom i srednjem roku.

Njezine riječi bile su odgovor na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da poveća globalnu proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa obustavljanjem njihove patentne zaštite.

Prema WHO-u, trenutna epidemiološka situacija u svijetu je “kriza bez presedana koja zahtijeva akcije bez presedana”. Međutim, ovaj pristup očito ne dijeli i EU.

“Mislim da bismo trebali biti otvoreni za ovu raspravu. Međutim, cjepiva su sada potrebna za cijeli svijet. Kratkoročno i srednjoročno, ukidanje patenata neće riješiti problem”, izjavila je Ursula von der Leyen.

Uz to, vjeruje kako je u dogledno vrijeme, da bi se riješilo ovo pitanje, potrebno podijeliti dostupna cjepiva protiv koronavirusa i uložiti u proširenje njihove proizvodnje.

Razlika u pristupima ovom problemu u WHO-u i EU najvjerojatnije so ogleda u  činjenici da se Europska unija prije svega bavi cijepljenjem stanovništva europskih zemalja, a za to je cjepiva već sasvim dovoljno i ukidanje patenata nije potrebno.





WHO s druge strane neprestano poziva razvijene zemlje na promicanje širenja cijepljenja na ostatak svijeta.

Podsjećamo: ranije je Ursula von der Leyen izjavila kako Europska unija planira dozvoliti slobodan ulazak ovog ljeta stranim turistima koji su cijepljeni protiv koronavirusa cjepivima odobrenim u EU.

 





 

Komentari

komentar

You may also like